„Прокуратурата съвсем целенасочено започна да се бърка в политиката, както и законно избраните кметове по населените места. Ако бъде отстранен моят клиент, това ще рефлектира и удари по управлението на втория по големина град, а това е свързано с човешки съдби”, заяви адвокат Красимир Елдъров, който защитава Иван Тотев. По думите на защитника, обвинителите са започнали да опипват почвата с по-малките населените места, искайки отстраняването на кметовете на Перущица, Съединение, Куклен, както и район „Централен”.  Според Елдъров този модел скоро ще се пренесе и в София.  Често обаче отстраняването трае по-дълго от мандата и по този начин се престъпва избора на хората.

„Ще го възстановите ли на длъжност, ако разпитите докажат, че кметът няма нищо общо с тези обвинения? Колко време ви е нужно, за да разпитате всички? Виждате всички тези томове върху бюрото на съдия Силвия Цанкова. Всички те са доброволно предадени от Община Пловдив, по разпореждане на кмета Иван Тотев. Как тогава той ще възпрепятства разследването?”, пита Елдъров. Според него има безпрецедентен натиск върху свидетелите от страна на прокуратурата, която обяви публично имената им.

На тъкмо обратното мнение е софийският прокурор Димитър Петков. В резултат на разпитите на свидетелите от обвинението са стигнали категорично до извода, че те се страхуват да разкрият пълните подробности около строителството на зоопарка. Част от тях отговорили неведнъж „така ми беше казано” или „не познавам закона”.

Основният свидетел по делото се очаква да бъде зам.-кметът, който движеше строителството на зоопарка – Димитър Кацарски. Спор избухна и защо той не е разпитан до този момент.

От прокуратурата са категорични, че градоначалникът трябва да бъде отстранен от пост. Не само да не бъде физически в Общината, докато трае разследването, но и да няма възможност да упражнява властта, с която разполага.

Вината за облагодетелстването от 1 милион на фирмата изпълнител – „Запрянови 03” се носи именно от кмета, тъй като той е подписал договора, заяви още прокурорът от София.

Тотев заяви, че не познава свидетелите, които са били изброени от обвинителите, и поиска съдът да отхвърли исканията на прокуратурата.

Очаквайте в 17.30 решението на Окръжния съд в Пловдив.