Тези красиви кадри, заснети от подножието на Родопската яка, показват какво всъщност дишат пловдивчани. В петък следобед фотоапаратът на адвокат Михаил Екимджиев е запечатал смога, обвил града. След като няколко дни, докато валеше сняг, всички успяхме да вземем глътка чист въздух, в края на седмицата показателите за състоянието на атмосферния въздух в града отново бяха в червената скала. Смогът е тежък, парлив, хаплив, убийствен е за хората с респираторни заболявания, за деца и възрастни хора, коментира юристът. Той е обвил целия град, като само върховете на тепетата успяват да пробият. 

Негов колега, адвокат Атанас Костов, вече даде на прокуратурата шефа на РИОСВ  заради високите нива на замърсеност на въздуха в Пловдив.  В края на декември, пловдивчанин пусна жалба срещу кмета на район "Източен"  Николай Чунчуков, заради бездействие по проблема със системното горене на гуми в Столипиново. 

Според кмета Тотев  Община Пловдив е сред първите общини, които работят за опазването на околната среда. Той припомня стратегията за изграждане на Зелена система на Пловдив, за мрежата от велоалеи, за почистването на улиците.  

Очаква в края на 2017 година да стартира програмата повишаване качеството на атмосферния въздух по ОП "Околна среда" за филтри на комини. Ако общината има възможност ще  кандидатства за такива филтри на обществени и частни сгради. Според кмета това ще е мярката, която ще реши въпроса с я замърсител на въздуха в Пловдив през зимата – отоплението с твърдо гориво.