Пловдивският окръжен съд е напът да постави рекорд по безпрецедентно дълго съдебно заседание. То се провежда по повод обвиненията на прокуратурата към бизнесмена Атанас Червенков за подбудителство за опита за убийство на управителя на медицински център "Хипоталамус" Аргир Гяуров. Обвинението иска 12 години затвор за Райфъла и същото наказание за съучастника му Веселин Загорски.

Другите трима обвиняеми по делото са Симеон Генов, на 21 г., Бисер Романов, на 19 г., и Васил Василев, на 22 г.

Петимата са обвинени в опит за предумишлено убийство, за умишлени палежи на луксозни автомобили с последвали значителни вреди и незаконно държане на боеприпаси.

Делото започна в 9 часа сутринта на 13 януари и продължава и в този час. Вече над 16 часа съдът заседава, предава репортер на TrafficNews.bg, който единствен отразява съдебната в момента. 

След последната почивка Райфъла заяви, че уринира кръв и поиска да му бъде осигурен лекар. Съдия Събчева обаче отказа и заяви, че на следващата почивка ще изпрати свидетел, който да установи дали това наистина е така. 

"Вместо да бъде прегледан по спешност, заседанието продължава и Червенков е поставен в положение да не може да организира защитата по делото си в болки и мъчения", коментира адвокатът му. 

Пледоариите на защитата продължават. Очаква се последната дума на подсъдимите. Очаква се и присъда по делото, но никой не може да каже дали съдът ще се произнесе тази нощ. 

Ако това се случи, присъда се очаква да бъде четена между 3 и 4 часа сутринта в събота, което ще бъде прецедент. 

Обвиняемите - Загорски, като подбудител и помагач, Червенков, като подбудител, Василев, като помагач, а Генов и Романов, като извършители, са предадени на съд за това, че на 12 февруари 2014 г. в съучастие са направили опит умишлено да умъртвят Аргир Гяуров, собственик на медицински център в Пловдив.

Пострадалият е бил намушкан многократно с нож и, според обвинението, мотивът за извършване на престъплението е елиминирането на Гяуров като конкурент на Червенков. За това Червенков е обещал на Загорски 20 000 лева, но получил половината, тъй като "поръчаният" не е бил умъртвен.

Съдебното следствие приключи и днес сутринта започнаха пледоариите на прокурорите и адвокатите на обвиняемите. В съда е доведено и медицинско лице - фелдшера на затвора, който да следи за състоянието на Червенков, който според последната медицинска експертиза, трябва да бъде настанен веднага в болница. Райфъла обаче категорично отказва да постъпи в болниците, които предлага прокуратурата и затова делото продължи. 

"Искам истински лекар. Не този фелдшер, който нищо не разбира! Умирам!", проплака Райфъла. Той е във видимо лошо здравословно състояние и стои превит на две на първия ред в съдебната зала. Често иска почивки, за да ходи до тоалетна, тъй като има уринарна инфекция. Следобед той се почувства зле и бе прегледан от мединицинското лице, а след това бе транспортиран в инвалидна количка със специалния асансьор за инвалиди в съдебната зала. "Г-н Червенков, медицинското лице потвърди, че може да участвате в процеса. Затова настанете се удобно както вие желаете. Ако искате можете и да легнете", каза съдия Събчева. "Къде точно да легна?", попита подсъдимия. "Където желаете в залата", отговори тя. Бизнесменът обаче предпочете да остане седнал. 

Пледоариите на двамата прокурори по делото Атанас Яков и Албена Георгиева продължиха близо 4 часа. Прокурор Янков настоя съдът да не кредитира показанията на част от свитетелите  "затворници-изповедници", както ги нарече той, тъй като били противоречиви и абсолютно нелогични. Особено тези, касещи мотива на Веселин Загорски, който първоначално е направил самопризнания, че опита за убийство и палежите са му поръчани от Червенков, а след това е променил показанията си и вече казва, че нападението и запалванията са негова лична вендета. "Показанията са с цел да се обслужи защитната теза на Червенков", заяви Янков. 

Впоследствие в своята пледоария адвокатът на Райфъла - Сузана Алекова изгради защитна теза на база полицейски натиск, скалъпени обвинения и политически интереси. Тя заяви, че първоначалните показания на обвиняемите са взети със заплахи от страна на разследващите полицаи. Мотивът, той да бъде набеден за палежа на служебна шкода, била безграничната ревност на бившата му управителка Павлина Хараланова, с която той имал отношения. "Има заговор срещу Червенков и скалъпени обвинения", заяви Алекова и постави под съмнение показанията на полицай Елена Запрева, дадени в съда. "Това е лична вендета на Хараланова,  която се е оказала добре дошла за политическите опоненти на Червенков - кмета Иван Тотев и ГЕРБ", обобщи тезата си Алекова. Тя заяви, че също е била жертва на репресии от страна на полицията.