Как протичат делата за отстраняването от длъжност на кмет и какво се случва, ако съдът постанови Иван Тотев да напусне временно стола на градоначалник? Това са два от най-актуалните въпроси под тепетата, след като прокуратурата поиска отстраняването на пловдивския градоначалник. Ето какви са вариантите:

Делата за отстраняване

При повдигнати обвинения срещу кметове и висши ръководни постове за длъжностни престъпления, в 90%  от случаите се иска отстраняването им. Мотивите са едни и същи – или възпрепятстване на разследването, или възможен натиск на свидетели, които са под йерархична зависимост от разследваното лице.

Така, след като СГП поиска отстраняването на пловдивския кмет, следващата седмица вероятно в Окръжния съд ще бъде гледано делото. Тези дела винаги стигат до следваща инстанция, тъй като каквото и да реши Окръжният съд, то бива обжалвано в Апелативния независимо дали от защитата, или от обвинението. В едноседмичен срок делото влиза в Апелативния съд.  Решението тук е окончателно и не подлежи на обжалване. Така, ако апелативните магистрати решат Тотев да бъде отстранен, се задейства процедурата по избор на временно изпълняващ.

Избор на кмет

Обикновено временно изпълняващ кмет се избира до приключване на разследването или делото срещу обвиняемия.  Българската практика обаче е показала, че често продължителността на делата надхвърлят мандата на отстранения кмет. Такъв бе и случаят с Райна Петрова, чието дело е на начален етап, а минаха две години, откакто бе отстранена от длъжност.

В едноседмичен срок, след като кметът е отстранен, Общинският съвет се събира на извънредна сесия, за да избере временно изпълняващ длъжността кмет. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация ОбС трябва да избере за кмет един от назначените сегашни зам.-кметове. Ако всички откажат, то на следващ етап идват общинските съветници.

Така всеки един от 51-те пловдивски общинари може да замести Тотев. Законът допуска и трета възможност. Ако ОбС не успее да излъчи кмет, той се назначава от областния управител. До тази хипотеза обаче едва ли ще се стигне.

Временно изпълняващият кмет полага клетва и заема поста до приключване на делото/разследването срещу мажоритарно избрания кмет или до свършване на мандата.