10-годишно момче от Куклен има нужда от помощ. Тарик Чинчинов се нуждае от средства, за да продължи лечението си зад граница. В Турция малкото момче е преминало успешно четири трансплантации на стволови клетки, но са нужни още пет, за да оздравее напълно. Средствата са непосилни за семейството на детето.

Преди 3 години той е диагностициран с остра лимфобластна левкемия. Започва химиотерапия по протокол, но през декември 2013 год., след поредната вливка, получава тежък епилептичен гърч и изпада в кома. Проведената реанимация го стабилизира, но детето остава с траен неврологичен дефицит, нарушения на съзнанието и липса на адекватна мисловна и неосъзната двигателна дейност. Тарик успява да пребори левкемията, но уврежданията от комата остават.

През 2015 год. родителите се свързват с турската болница Лив хоспитал, която предлага да лекува неврологичните поражения с алогенни трансплантации на стволови клетки. До момента са проведени 4 трансплантации и според наблюдаващия невролог „се установяват белези на регрес на неврологичния дефицит със значително подобрение на двигателната сфера, емоциите и мнестичните функции”. По тази причина неврологът е с мнение за продължаване на терапията със стволови клетки.

Стойността на 5 вливания през 1 месец е 30 000 щатски долара.

"Към месец и половина, близо 2 беше в кома, в будна кома. Загуби всички сетива - като говор, съзнание, хранене, не можеше да се движи, абсолютно всичко", споделя майката Надие Чинчинова. 

"Започнахме да се храним. Още сме с помпа, но през нея приемаме лекарства и течности. В последствие вече може сам да се движи, слиза, качва се по стълбите. Най-видната за нас промяна е, че започна да ни разпознава. Има реакции на плач, на смях", казва още майката.

За да се възстанови напълно детето трябва да премине още пет курса на трансплантации на стволови клетки. Всеки един обаче струва 6000 долара, но родителите нямат тези пари.

"Дотук изхарчихме всички налични средства и помощ от приятели. Сега се нуждаем от средства да продължим лечението си, защото надеждата е голяма", казва още Чинчинова. 

Семейството е кандидатствало за средства от Фонда за лечение на деца в чужбина. От там обаче отказват помощ с мотив, че не финансират трансплантации на стволови клетки и не работят с турски болници. Сега се надяват на помощ от добри хора, за да може Тарик да оздравее напълно.

Юробанк България

IBAN: BG79 BPBI 7924 4055 6874 01

BIC: BPBIBGSF

Титуляр: Надие Рамаданова Чинчинова, град Куклен

Може да дарите средства, като изпратите SMS с текст: DMS TARIK на номер 17777

Стойността на дарение на едно текстово съобщение е 1 лев.