Пловдивската организация на ГЕРБ започва да се готви за изборите, като районните структури се събират, за да номинират кандидати за народни представители, научи TrafficNews.bg.

Въпреки че все още не е ясно как ще се проведе парламентарният вот през пролетта, герберите форсират номинациите си под тепетата, което буди недоумение сред редица членове на организацията. В Народното събрание продължават ожесточените сблъсъци между ГЕРБ и останалите партии как да бъде структуриран вота. Докато ГЕРБ настояват за 240 едномандатни района, другите политически партии искат смесена избирателна система.

На практика, докато не се приемат новите правила структурите няма да знаят и как да номинират народни представители. Така, ако се приеме изцяло мажоритарен вот и Пловдив запази 11-те си мандата,  ГЕРБ трябва да имат 11  кандидати за народни представители. Едва след районирането ще бъде ясно и коя районна организация колко депутата би могла да излъчи. При смесена избирателна система или при изцяло пропорционална методът за избор на депутати става съвсем различен.  

В понеделник активът на организацията ще се събира в хотел „Империал”, Градският дом на културата, както и Земеделският колеж. Това, което прави впечатление, че събранията на 6-те районни организации са по едно и също време, което е прецедент до този момент.

За следващият уикенд в Пловдив бе насрочена голяма среща на актива на ГЕРБ от цялата страна. По предварителен план тя трябваше да се проведе в хотел „Империал”.  Наши източници от централата на ГЕРБ обаче заявиха, че е много вероятно тя да бъде преместена в София . Мотивът, който изтъкат за възможната промяна от София, е лошите атмосферни условия и как столицата ще е най-подходящото място за нея. Възможно е обаче промяната на мястото да е заради обвиненията срещу кмета Иван Тотев.

И до този момент никой от Изпълнителната комисия на партията не е коментирал обвиненията срещу Иван Тотев, като единствената позиция са двете кратки изречения от пресцентъра на Община Пловдив.