Трикратната носителка на „Оскар“ Мерил Стрийп отправи остри критики към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп по време на речта си при получаване на наградата „Златен глобус” за цялостен принос.

Актрисата трудно сдържаше сълзите си, докато получаваше отличието под бурни аплодисменти.

Влиятелната актриса разкритикува безпощадно Тръмп, без да споменава името му. 

“Неуважението води до неуважение. Насилието пробужда насилие. Когато влиятелните използват позициите си, за да тормозят останалите, всички губим“, допълни звездата.

Почти в цялата си реч Мерил Стрийп критикува поведението и политиката на Доналд Тръмп, призовавайки Холивуд да се обедини срещу атаките и да подкрепя свободата на словото, добави Ройтерс. Публиката слушаше слисано и безмълвно през повечето време. Чак когато уважаваната актриса изтъкна колко разнороден е Холивуд, се чуха одобрителни възгласи и аплодисменти.

„Какво всъщност е Холивуд? Това е група от хора, дошли от други места. Холивуд е пълен с чужденци и аутсайдери. Ако ги изхвърлите, няма да остане нищо за гледане, освен футбол и смесени бойни изкуства“, каза звездата. Думите й бяха явна препратка към заканите на Тръмп да прилага безпощадна политика за депортиране на мигранти. 

В речта си 67-годишната актриса засегна някои от най-спорните теми от предизборната кампания на новия държавен глава, който ще встъпи в длъжност след по-малко от две седмици. Стрийп не пропусна да спомене идеята за  забрана мюсюлмани да влизат в САЩ, както и планирания строеж на стена по границата с Мексико.

Стрийп разкритикува Тръмп и заради негово изказване, с което  се подигра с репортер инвалид.Тя каза, че "изпълнението", което я е слисало най-много тази година е било, когато Тръмп се подиграл на репортер с недъг.

"Това беше моментът, когато човекът, стремящ се да седне на най-уважаваното място в нашата държава, имитира недъгав репортер, човек, от когото той има много повече привилегии, власт и възможност за обратни реакции - каза през сълзи Мерил Стрийп. - Този инстинкт да унижаваш, когато го демонстрира някой . . . с власт, достига до всички хора. Той един вид разрешава на останалите да правят същото. Това разби сърцето ми", каза актрисата.

В речта си тя спомена и своята приятелка и колежка Кари Фишър, която почина преди броени дни. Стрийп си спомни думите на покойната, която я посъветвала да превърне „разбитото си сърце в изкуство”.

TrafficNews.bg