Понеделник ще е най-студеният ден от мразовития фронт, който нахлу от петък в страната ни, това обяви пред Дарик климатологът Георги Рачев. По думите му големият студ ще продължи до четвъртък.


Според Рачев до вчера очакванията са били много студено да е до сряда, а после да започне повишаване на температурите, но той заяви, че към периода с ледени дни трябва да се прибави още ден - и четвъртък.

Рачев отчете, че в неделя са регистрирани много ниски температури в Кюстендил - минус 24 градуса, а в Горна баня - минус 18 градуса. "Вятърът вече намаля, той поотслабна и в Североизточна България", отчете климатологът.

В понеделник късно вечерта и във вторник се очаква страната ни да е под влиянието на нов средиземноморски циклон, който ще доведе до нови валежи от сняг при много ниските температури.

Метеорологът напомни, че зимни дни с отрицателни температури могат да се видят у нас почти всяка година и отбеляза, че през 2016-а около 22-23-24 януари в Кнежа например бяха измерени минус 24-25 градуса.

Понастоящем обаче сме свидетели на продължителна поредица от ледени дни, която започна от петък тази седмица и се очаква до продължи и през следващите дни. "Почти до четвъртък следващата седмица половин България ще бъде с отрицателни максимални температури", каза Георги Рачев и допълни, че това не се случва често.

"Това се среща веднъж на 20, да не кажа на 30 години - да имате цяла седмица средни дневни температури от порядъка на минус 5 - минус 10 градуса, а в събота в София средната денонощна температура беше от порядъка на минус 13 градуса. Това е рядко случващото се за българския климат", каза Рачев.

Очаква се понеделник, 9 януари да е най-студеният от поредицата дни с отрицателни теператури. По думите на климатолога много зависи доколко ще стихне вятърът и каква ще е облачността. Ако небето се изясни напълно, температурите ще паднат.

В петък-събота следващата седмица се очаква времето у нас да е под влиянието на нов средиземноморски циклон, който обаче ще доведе до нахлуването на по-топла въздушна маса и това пък от своя страна ще вдигне температурите.

Още по темата за студа гледайте в обзора на деня на TrafficNews.bg: