Над 1,2 милиона души от цял свят ходиха по вода, благодарение на един българин. „Плаващите кейове" на Кристо, на когото светът не за първи път се възхищава, събраха тези хора на езерото Изео в Италия. Кристо сбъдна една своя мечта, зародила се още през 1970 г., а интересът към инсталацията надхвърли тройно първоначалните очаквания за 450 хил. посетители,

Проектът му бе сред най-коментираните теми в най-авторитетните световни медии. Италианският „Република" определи откриването на инсталацията като „най-очакваното събитие в Италия за годината", а „Дойче веле" я нарече „Чудото на Кристо".

Красотата на 22-годишна българка спечели световно признание. Марина Войкова бе удостоена със световната титла "Мис Планет 2016" в конкуренция с над 30 участнички от цял свят.

Марина спечели симпатиите на журито не само с красота, а и с талант - тя изпя известната песен на Джъстин Тимбърлейк Can't Stop the Feeling. Марина Войкова учи българска филология в СУ и работи като офис мениджър във фирма за медицински туризъм

Светът гледа с надежда на неговите изследвания, тъй като откритието му може да помогне за разработването на нови терапии за лечение на рак. Българинът Николай Славов получи наградата „Нов иноватор" (New Innovator) за 2016 на Националния здравен институт на САЩ (National Institute of Health - NIH). Призът осигурява над 2 млн. долара финансиране за проучванията му в областта на рибозомите.

Николай Славов е завършил Молекулярна биология в Софийския университет „Свети Климент Охридски", след което получава бакалвърската си степен по молекулярна биология от Института по технологии в Масачузец, a магисърската си степен получава в университета Принстън.

Друг българин - професорът физик д-р Теньо Попминчев, е сред 10-те най-обещаващи учени в света. Той бе включен в класацията за 2016 на авторитетното списание „Сайънс нюз" (Science News). Списанието нарече откритието му „швейцарско ножче от светлина". То може да бъде използвано за медицински, физически и други изследвания.

17-годишният Владислав Жиков влезе в класацията за 60-те най-талантливи млади футболисти в света на "Гардиън".

Роденият във Видин Жиков, който в момента играе като полузащитник във футболния клуб "Милан", е сочен като една от младите надежди на световния футбол. Той прави голямо впечатление на престижния младежки турнир "Ал Кас" в Катар през 2015 г., когато отбелязва и гол във вратата на "Арсенал".

Преди няколко седмици Жиков сподели във "Фейсбук" колаж със Стоичков и Димитър Бербатов. „Най-голямата ми мечта е да стана гордостта на цял народ", написа той под снимката.

И през 2016 Боян Петров продължи да покорява осемхилядни върхове - той качи последователно Анапурна, Макалу и Нанга Паргат в Хималаите. През март т.г. Боян Петров обяви своя нов проект „Българин на 14х8000", с който си поставя целта да изкачи всички 14 осемхилядници - нещо, което е успешно осъществено от само 33 души от цял свят.

2016 обаче бе и изпитание за биолога-алпинист - той бе блъснат от кола в Кресненското дефиле, но независимо от това не се отказва от плановете си за 2017 - да изкачи още три осемхилядника, сред които и Еверест. Диабетик, преодолял онкологично заболяване, Боян Петров впечатлява със силата на волята си, а лекарите определиха организма му като уникален.

Третокласникът Виктор впечатли всички, след като реши 25 задачи наум на Олимпиада по математика в Сингапур. Той смятал наум, защото нямал допълнителни листи, но въпреки това се справил безупречно в рамките на изискваните час и половина.

Виктор е само един от талантливите ни ученици, които тази година впечатлиха със знания и се завърнаха с медали от световни олимпиади.

Източник:Vesti.bg.

TrafficNews.bg