Четири кончета в Екарисажа и без да броим двете кучета. Това е равносметката от чиновническия подход на неколцина служители на Българската агенция по безопасност на храните към животни, спасени от доброволци. Някои от служителите са лекари, но едва ли имат заслуга да бъдат титуловани по този начин. В крайна сметка лекарите са призвани да опазват живота, а не да го отнемат, четейки Закона както Дявола Евангелието.

Българката Сирма Иванова и нейни приятели преди броени дни успяват да спасят няколко кончета, чийто стопанин е смятал да ги заколи, тъй като нямал възможност да се грижи за тях. По пътя са спрени от полицаи, които конфискуват животните тъй като нямат документи. А документи по празниците няма как да се извадят, защото  почивните дни са свещени за държавните служители и обикновени животът в държавата през тези дни почти спира.

За сметка на това пък, когато трябва да се унищожи нещо, бързането е на живот и смърт. Или в случая на смърт.  Както е станало и с четирите кончета и двете кучета, които днес са били умъртвени.

„Проверката е извършена вследствие на засиления контрол, който Българска агенция по безопасност на храните извършва съвместно с органите на МВР, заради влошената епизоотична обстановка в страната и Европа. Целта е да се гарантира безопасността на хранителната верига и недопускането на пренасяне на заразни, както за животните, така и за хората болести” пишат в официално съобщение от БАБХ и чертаят зловеща картина от разнасяща се из цялата страна зараза от четирите кончета.

Само дето няма никакви данни, че някое от животните е било болно или заразено.

А според закона за ветеринарната дейност, евтаназия се допуска само при следните случаи:

1. неизлечимо болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи им болки и страдания;

2. ограничаване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората или животните;

3. приключване на опитите с животни, когато са довели до необратими патологични изменения, причиняващи на животните болки и страдания;

4. животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните.

Очевидно някой се е престарал. Във фейса вече се появиха колажи със снимката на д-р Мариела Найденска като д-р Смърт. А изпълненият с възмущение пост на Сирма Иванова е споделен над 2 000 пъти. Хората са възмутени, и то с пълно право.

„Нещо не разбирам. Животните са умъртвени, защото нямали документи, а не защото са били болни! За БАБХ е по-хуманно да унищожат животните по бързата процедура, вместо да ги изследват и да оставят живи млади кончета от рядка порода?”  пита пловдивчанка.

Друга предлага:„Да закрием БАБХ- некомпетентни чиновници, рекетьори на производители и търговци, убийци на беззащитни животни!
Повярвайте, държавата само ще спечели от това. Чиновниците само си пълнят торбите по цял ден, лабораториите некомпетентни, заплатите големи!” 

Тази хубава агенция има нелош сайт, където всеки може да подаде своя сигнал. Аз вече подадох моя-уведомих ги, че в агенцията работят говеда, за да могат многоуважаемите агенти да проучат тяхната идентификация.Според вас към кланица ли ще ги насочат или само ще ги евтанизират. Освен ако нямат нужната идентификация като говеда.

"Естествено, че е схема за точене на пари! Продали са ги на някоя фирма за производство на колбаси и са си разделили парите! Отделно от това, ще си приберат парите за транспорт и евтаназиране на животните!" подозира читател. 

„Първо стрелям! После мисля” пише  потребител с никнейм Чиновника. 

Какво ще се случи с престаралите се чиновници? Предстои да разберем. Но чак след празниците. Почивни дни, правителство в оставка и прочее обективни обстоятелства. никой няма да си даде зор за четири мъртви коня, пък били те и от рядка порода. Кучетата пък изобщо няма да ги броим. 

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg