Пловдив област запазва 11-те си депутатски мандата и при примерното райониране от инициативния комитет на Слави Трифонов. Показа справка на TrafficNews.bg. Сценаристите на Слави предадоха предложението си на Георги Кадиев, който пък ги допълни към гласуването от референдума.

Най-големият град в пловдивска област – Асеновград ще има двама народни представители, които ще се избират директно от жителите на града и близките села. На практика и досега най-големият град в България, който не е областен, имаше по двама народни представители по един от БСП и ГЕРБ.

Карлово заедно със селата Войнягово, Васил Левски и Дъбене също ще излъчат един народен представител.  Първомай също има един мандат.

Двете общини Садово и Раковски са сложени в един общ едномандатен избирателен район, заедно със селата в тях.  Друг мандат отива в общините Съединение и Стамболийски.  Град Куклен и община Лъки със селата от Родопската яка и планинските села над тях ще излъчат също народен избраник.  Кричим и Перущица и останалите села от община „Родопи” са сложени заедно от сценаристите на „Слави”, а община „Марица” е отделена самостоятелно.  Други двойки общини, които оформят едномандатни райони са Сопот и Хисаря, както и Калояново и Брезово със селата около тях.

Припомняме, че в Пловдив също ще има 11 мандата, ако приемат предложението на Слави Трифонов. В него район „Централен” е разделен на 5, като четири от мандатите той си поделя с другите райони. Най-много депутати ще вкара район „Южен”, а квартал Столипиново ще има със сигурност един народен представител и евентуално още един, ако жителите на гетото се преборят със съгражданите си от ЖР „Тракия”.

Големите градове ще избират половината от парламента, ако се въведе мажоритарен вот в два тура и се приложи районирането. В 6 региона на България ще има двуцифрено число едномандатни райони. В Софийски регион има 50 едномандатни района. 42 от тях са за София. В Пловдивски регион има 22 едномандатни  района. 11 от тях са за Пловдив.

Още новини четете ТУК

Благовест Андонов, TrafficNews.bg