Изключително странно е районирането на едномандатните избирателни райони в Пловдив, внесено от сценаристите на Слави Трифонов и входирано от Георги Кадиев, показа справка на TrafficNews.bg

Според сценаристите на шоумена Пловдив ще излъчи 11 депутати, колкото имаше и до този момент. Оказва се обаче, че има хора на една и съща улица ще гласуват в три различни едномандатни района, ако се въведе районирането, предложено от инициативния комитет.

Отговорът на големия въпрос – колко депутата ще има квартал „Столипиново” с новата система е:  един със сигурност и евентуално още един.  Улиците в центъра на гетото са обособени като един самостоятелен едномандатен район. Другата част от „Столипиново” е в един район с блоковете от ЖР „Тракия’, около хотел SPS.

Най-големият жилищен район излъчва един депутат пряко, чиито избиратели ще са в центъра на квартала, а още един е поделен с квартал „Съдийски”, район „Централен”

Район „Южен”, който е най-голям откъм население ще излъчва трима народни представители, което е най-много под тепетата. Единият е поделен с „Централен”

  Район „Северен” ще излъчва един депутат директно, а другият ще се избира от кършиякалии и отново хората, живеещите в „Централен”.

Най- разпокъсаният район е именно „Централен”. От него ще се излъчва един депутат директно, а другите четири с „Южен” „Тракия”, „Северен” и „Западен”.

Смесеният район на „Централен” със „Западен” включва квартал Мараша и улиците около мол Пловдив, Гребната база и част от „Смирненски”.  Другият едномандатен район в „Западен” е останалата част от „Смирненски” и квартал Прослав.

Район „Източен”  - кварталите Изгрев, Полиграфията и Каменица ще имат също свои депутат, като в това число не влизат Столипиново.

Големите градове ще избират половината от парламента, ако се въведе мажоритарен вот в два тура и се приложи районирането. В 6 региона на България ще има двуцифрено число едномандатни райони. В Софийски регион има 50 едномандатни района. 42 от тях са за София. В Пловдивски регион има 22 едномандатни  района. 11 от тях са за Пловдив.

Благовест Андонов, TrafficNews.bg