„Ако ти е студено, чаят ще те стопли. Ако ти е горещо, ще те разхлади. Ако си потиснат, ще те ободри. Ако си нервен, ще те успокои“. Доколко са правдиви думите на легендарния английски политик Уилям Гладстон за билковите отвари, можете да се уверите сами в Пловдив. В Капана отваря врати още една съкровищница за чай. В новия магазин на българската компания „Ботаникъл“ на улица „Железарска“ №12-14 се предлагат повече от 80 вида билкови и плодови еликсири.

„Нашите продукти са най-различни като серии, вкусове и начин на приготвяне. Повечето чайове са трапезни, други са благотворни в една или друга посока – помагат за отслабване, детоксикация, успокояване, повишаване на тонуса и какво ли не. Не си мислете, че чаят е създаден единствено да помага, чаят е и голямо удоволствие. Повечето съчетания от билки целят да създадат наслада от самото чаепитие“, казва Антон Лазаров, директор на производството в „Ботаникъл“.

Компанията влага в продуктите си над 150 билки. Сто от тях са български - диворастящи, култивирани и лечебни растения с високо качество. Останалите петдесет идват от всички краища на планетата. Наред с традиционните за България лайка, мента и мащерка се предлагат редица екзотични растения. Последната серия – „Secrets“, съдържа и билки, набрани на далечни континенти, някои от които рядко срещани, и за пръв път се появяват на родния пазар. 

Африканският чай на „Secrets“ съчетава ройбос, джинджифил, маслина, розмарин и др. Американският залага на мате, арония, мента, хибискус, катуаба, мака, гуарана и още растения.

Арабската версия е микс от джинджифил, портокалови кори, кардамон и сладък корен. Усещането за Азия създават билките пу-ерх, канела, черен чай, сенча, звезден анасон, карамфил, жасмин, индийско орехче и други.

Снимки вижте ТУК!