Има опасност от нов взрив в Хитрино, съобщи Нова ТВ, причината е, че няма вода, която да охлажда цистерните, които са пълни.

25 са били цистерните, които е превозвал влака, който дерайлира край Хитрино. Взривила се е само една, заяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов. Загинали са 4 души, ранени са 12, а над 20 сгради са унищожени.

В момента продължава спасителната операция, издирват се оцелели под останките. Пожарникарите обливат цистерните, за да ги охладят. "Не очакваме повече взривове", каза още Николов.

Сред загиналите има младо семейство, което аз познавах. Хората са изплашени, но сплотени. Седят по съседи и си помагат. Половината село е с изпочупени прозорци и врати", съобщи кметът на Хитрино. Младите хора са били на смяна във фурната, която е близо до жп линията и е разрушена. "Има порутени сгради. Най-много ранени има от изгаряния. Загиналите до този момент категорично за четири. Не са уведомени още близките им, а други още не са идентифицирани, каза главен комисар Георги Костов, главен секретар на МВР.

Припомняме, че Над 100 души от пожарната, включително екипи от Русе, Варна, Шумен и Търговище са на място и се борят с овладяването на огнената стихия. 

Евакуират се всички застрашени хора. Тези, които отказват – принудително. Полицията е решителна”, заяви комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Той потвърди и информацията за загинали хора. По думите му това са поне четирима души, вероятно ще стават и повече.

„Нашите екипи са съсредоточени да вадят от отломките поне тези, които са живи. Поне 12 души с различни наранявания са извадени. Всички медицински заведения в околността са вдигнати под тревога. Повече от 20 сгради са разрушени”, заяви Николов.

Ситуацията е изключително тежка. Пожарът е под контрол, но не е овладян. 

„Първата вълна е била много силна. Има очакване за още взривове, защото са доста вагони. Екипите охлаждат вагоните, но не е ясно какво има в тях”, заяви кметът на Хитрино Нуридин Басри Исмаил. Той заяви, че има много пострадали къщи, има и напълно срутени, изгоряла е сградата на полицията.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg