Въпреки протестите на адвокатите на подсъдимия Любомир Денчев, съдът започна изслушването на вещите лица, направили пожаро-техническите експертизи на изгорелите тютюневи складове. "Хвърлена незагасена цигара, запалена клечка кибрит,  открит огън, но не изключваме и варианта за умишлен палеж" . Това е заключението на експертите за причината за запалването на тютюневия склад на ул. "Екзарх Йосиф". 

Според вещите лица пожарът е тръгнал от стаята на клошаря Любо, която се намирала на 4- я етаж. Запалили са се се струпани в стаята дюшеци и черги, а след това огънят е тръгнал нагоре къвм покрива. Обясненията на експертите бяха придружени със снимков материал и видеа, събрани по време на разследването. "Първоначално над покрива се вижда бял дим, което показва че горят газовете, които се отделят от гредите, а едва след това пламъците се разгарят. В последствие огънят се прехвърля на склад №2 и от там на склад №3" обясни Валентин Чочев. Колегата му Борис Прежелков обясни как плъмъците са се прехвърлили на 4-я склад, този на "Галакси инвестмънт груп", който е на разстояние една улица от гопящото каре. Според него това е станало около 21. 58 часа, като огънят се е прехвърлил по греда в топлата връзка между склада и фитнес център "Тотал Спорт".

Делото продължава с разпит на вещите лица. 

Според адвокатите на Любомир Денчев делото е безпрецедентен случай на скандална практика на съдебните процеси в Пловдив. Съдията Иван Калибацев отказа да отсрочи изслушването на експертите след разпита на всички свидетели, каквото бе желанието на защитниците. Зоя Тошкова поиска отвод на Калибацев и след като той след "съвещание със самия себе си"  отказа да го направи, тя нарече решението му " безпрецедентен случай на въпиюща несправедливост" и после демонстративно си събра багажа и напусна от залата. 

Вторият адвокат Стефан Левашки остана да защитава Денчев. "Ние сме тук не само като адвокати, но и като представители на Адвокатска колегия. Длъжни сме да защитаваме правата на клиента ни в този процес, към който има огромен обществен интерес" заяви председателя на АК -Пловдив. Той постави под съмнение скоростта, с която е приключено разследването на толкова сложно дело. 

Какво се случи днес в съдебна зала гледайте във ВИДЕОТО!

TrafficNews.bg