След като надушат дирята, те преследват опасни престъпници тичешком в продължение на километри. Не се страхуват да се изправят и срещу закоравял въоръжен убиец. Не знаят какво е страх и предателство. От тях и най-ловкият наркотрафикант не може да укрие дрогата, дори да я зашие в стомаха си. С лекота откриват взривове и оръжия в добре замаскираните тайници. Като ги видят, бесните футболни хулигани се превръщат в кротки и смирени люде. Самоотвержено спасяват хора, изгубили се вдън гори, разказва PlovdivTime.bg

Те са четириногите служители на МВР в Пловдив, които с безпределна вярност служат на реда и закона. Полицейските кучета и техните водачи винаги бдят на своя пост. 

„По закон кучето е помощно средство, както оръжието. Аз го считам за партньор, с когото сме непрекъснато заедно“, казва Наско Талев, полицай с 18-годишен опит като водач на куче. За него и колегите му от група „Водачи на служебни кучета“ (ВСК) при сектор "Специализирани полицейски сили" към Областната дирекция на МВР в Пловдив овчарките са неразделна част от техните семейства.

„Всеки ден отделям време на кучето - развеждане, хранене, тренировки. То е като спортист, който трябва непрекъснато да поддържа добра форма. През останалата част от работния ден заедно изпълняваме служебните задължения“, допълва го колегата му Недялко Хорозов. Вечер полицаят се прибира у дома със своя четириног партньор, сутрин заедно тръгват за работа.  

Когато достигне 8-9 годишна възраст, овчарката почва да губи своите качества - бързина, обоняние и ориентация. Тогава идва моментът за почетно пенсиониране и кодексът на честта повелява полицаите да приберат остарелите си партньори у дома.

„Девет години плътно сме били заедно, минавали сме през какви ли не премеждия. Понякога ти е спасявало живота и винаги ти е било вярно. Няма как да му кажеш: „Дотук беше. Довиждане!“, обяснява полицай Хорозов.

На служба в МВР постъпват единствено немска овчарка и белгийска овчарка, тип малиноа. Те се селектират в развъдниците на вътрешното министерство в Берковица и в София. „Двете породи са доказали, че разполагат с най-добър потенциал за полицейски функции. Имат силно развит ловен инстинкт. Според техните качества ние ги обучаваме за различни дейности - откриване на  наркотици, намиране на взривове, или като универсално куче, което да задържа престъпници, да охранява масови мероприятия и да търси хора по следа“, отбелязва Талев.

Кои са другите кучета, които пазят съня на пловдивчани - вижте ТУК

Руслан Йорданов, PlovdivTime.bg