Голяма част от пловдивчани вече са планували почивните си дни, други обаче го карат по-айляк и все още нямат представа какво ще правят. Семейните вечери и обеди са ясни, но през останалото време може да си организирате една кратка разходка край Пловдив.

Ние ви предлагаме десет познати и не толкова познати места, които  спират дъха и те карат да настръхнеш. Повечето от тях са на около 50 километра от града и ви е необходимо не повече от час, за да стигнете до там. Включили сме и няколко забележителности, за които ви трябва малко повече време, но си заслужават пътуването.

За тези, които все още нямат план, ето и предложенията на ТrafficNews.bg:

Параклисът „Възнесение Господне”

Започваме с параклиса „Възнесение Господне”, който се намира над родопското село Борово и е само на 50 км от Пловдив. Борово е китно родопско село, което се намира по пътя  Асеновград - Кръстова гора.  На най-високата точка над селото се извисява параклисът „Възнесение Господне“. Построен едва през 2006 г., на място тачено от древността, белият храм с червен покрив и камбанария е изцяло дело на местните жители – направен с доброволен труд и лични средства. Параклисът се намира само на 15 минути пеш от селото и е чудесно място за почивка, пикник или разходка. От хълма се разкрива и невероятна гледка към Родопите и селото.

Червената църква край Перущица

Само на половин час от Пловдив е и град Перущица. Християнската базилика е изградена през ранното Средновековие - около V- VI век от новата ера. Заедно с несебърската митрополия са единствените запазени раннохристиянски храмове Балканския полуостров. Храмът е реставриран, а пространството около него е превърнато в красив парк. Като отидете в Перущица, не пропускайте да посетите и църквата „Свети Архангел Михаил”, която е била крепост на българите по време на въстанието през април 1876 година.

Алпийският заслон до село Храбрино

На 12 километра от Пловдив може да видите и една уникална забележителност - Алпийски заслон край село Храбрино. Къщичката, кацнала на скалите, е любимо място на всички катерачи в България. Става дума за голям скален хребет – поредици от високи отвеси и венци, който започва от главното било на Родопите. От Тиклакула (Тикла Кула) – в близост до Хижа "Бряновщица", той се спуска към Пловдивското поле. При водослива на реките Тъмрашка и Ситовска, източните страни на хребета са силно разчленени от терасовидно разположени скали, обрасли от букови и дъбови гори. Най-достъпни за изкачване са те в близост до хижа "Бряновщица".

Скален мост Еркюприя

Продължаваме с още един феномен в Родопите. Намира се в подножието на Кръстова гора по пътя от Асеновград към село Белица. На това място природата е сътворила уникален процеп - река Белишка е прокопала твърдата скала и си е проправила път надолу. Местните хора го знаят като Еркюприя – от турски “ер” - земя и “кюприя” – мост. Наричан е още Белишка еркюприя и Малката еркюприя. Можете да го посетите на път за Кръстова гора. Не пропускайте и близкия водопад Гюмбертията (по същия път - малко след изхода от Белица). Белица е изключително живописно село. В близост до него се намира и старото село Хамбар дере, където са снимани някои сцени от филма "Време разделно”.

Караджов камък

На 35 километра от Пловдив е и село Мостове освен Белинташ, там може да видите и Караджов камък. Преданието, свързано с името на камъка, разказва, че малката пещера под него е служела за скривалище на Караджа войвода от с. Яворово. Той се борел за справедливост и отмъщавал на турците за безпощадните им набези в този район. Известният скален масив е с дължина 400 м, а най-високата му точка е на 20 м. Достъпен е от едната си страна посредством стълба, но като цяло мястото не е обезопасено. По-големите ентусиасти предпочитат да се изкачат върху скалата от стръмната й страна, разбира се, използвайки подходяща екипировка. На върха й с удивление могат да се видят същите оброчни ями като тези от светилището Белинташ.

Язовир Въча

На 50 километра от Пловдив се намира и един от най-красивите язовири в България – Въча. Покрай него минава пътят Кричим - Девин и е любимо място на почитателите на риболова. Стената на язовира е най-високата в България - 144,5 метра. Край бреговете на язовира има добри условия за туризъм. Създадени са почивни станции и хотели. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

Средновековна кула в Белащица

Само за двайсетина минути път с кола от Пловдив може да видите средновековна кула и най-дебелото дърво в България. Местността се нарича "Чинарите", намира се край Белащица и там расте чинар на повече от 1100 години с обиколка на ствола 13,7 метра, както и няколко други стари и дебели чинари. До тях има останки от османска стражева кула. На 06.12.2011 г. местността е обявена за защитена със заповед на Министъра на околната среда и водите.

Сувчарското пръскало

В случай че имате повече време и ви се ходи на по-дълга разходка, може да отидете до Сувчарското пръскало.  Водопадът се намира в Стара планина до село Христо Даново и е на 80 километра от Пловдив.  Обявен е за природна забележителност, а височината на водния пад е 54 метра. Може да си направите и разходка по туристическата пътека за хижа „Козя стена” и едноименния природен резерват с разклонение към хижа „Ехо”.

Рудник „Цар Асен”

Близо до Пазарджик в посока село Левски се намира и рудник „Цар Асен”. Изоставената мина по времето на социализма е служела за добиване на цветни метали. Днес рудникът е неизползваем и се е превърнал в голям кратер, който е запълнен със застояла вода. Въпреки своята нефункционалност гледката към него днес е наистина впечатляваща. В близост до изоставената мина "Цар Асен" има висок хълм, откъдето разкриващата се панорама е още по-завладяваща. Тази уникална местност се превръща и във все по-популярна дестинация за фотоекскурзии и други организирани посещения от групи.

Екопътеки

Равнища

Предлагаме ви едно чудесно място за разходка на 30 километра от Пловдив. Екопътека „Равнища” се намира след село Първенец и Дедево. Маршрутът по пътеката ще ви отнеме около 30 минути и ще ви отведе до скалиста местност с прекрасна панорамна гледка. От там се виждат зелените родопски склонове, а небето сякаш е в ръцете. Надморската височина е около 1260 м, а на ръба на тази скала си стои самичко едно дърво. Без листа и цвят, без другар... Стои и се любува на величествената Родопа планина. За истинските ценители на природата и нейните дарове, тази разходка си заслужава.

Бяла река

Край Калофер се намира екопътека „Бяла река”.  Маршрутът следва ждрелото на реката, минавайки през бивак Бялата река. Разкриват се уникални гледки от реката и малки водопади. Туристите минават през мостчета и пътечки, които са обозначени с информационни табели. Природното богатство на Централен Балкан впечатлява с горските си масиви, водни басейни, животински и растителни видове. Тук могат да бъдат видени единайсет уникални за района растителни вида. В Национален парк Централен балкан също така има и огромно разнообразие от животински видове, сред които: мечки, вълци, диви кози, царски орли и редица други.

Източници: Опознай.бг и 101 отбивко