Коли спрели на тротоара, които пречат на пешеходци и майки с колички,  автомобили  нагазили зелени площи, нагли шофьори, които окупират инвалидни места. Всяка една от тези гледки предизвиква основателно възмущение у пловдивчани, които не поставят себе си над закона и смятат, че спазването на правилата от всички ще направи града ни едно много по- добро място за живеене.  Много от тези граждани изпращат сигнали и снимки до TNS.bg. Сайтът от самото си създаване се е ангажирал сериозно с темата и ежедневно публикуваме снимки на нарушителите в специалната рубрика „Не ходи пеша, прецакай пешеходец“.

Отработваме всеки един сигнал – без значение дали нарушителят е последен модел мерцедес или стар опел. Показваме регистрационните номера на автомобилите, а когато имаме информация за собствениците – не крием и техните имена. Естествено, има много сърдити, не липсват заплахи и закани за саморазправа. Но това по никакъв начин не ни спира. В същото време обаче смятаме, че публичното разкриване на наглеците не е достатъчно, за да предотврати нарушенията, а колкото до моралната страна на въпроса – човек, който системно гази правилата, едва ли се впечатлява от факта, че автомобилът му е сниман и хората изливат върху него възмущението си.  Вярваме обаче, че при системен и постоянен контрол, проблемът може да бъде решен или поне вкаран в поносими граници.

Как обаче може да се получи това? Служителите на „Пътна полиция“ рядко тръгват да глобяват неправилно паркирани коли, тъй като имат доста други задължения. Общинските ченгета и охранителното звено правят ежедневни акции и глобяват, но това се случва предимно в централна градска част. Те също не могат да обхват всички хулигани. Точно тук може да бъде реализирана идеята „полицията близо до обществото“, защото нарушител може да бъде глобен и по снимка, стига да има свидетел, който да даде показания кога и къде е заснета издънката. Да, обаче това е само на теория. На практика връзката между институцията и хората е прекъсната.

Ето и един нагледен пример. В неделя следобед TNS.bg публикува статия за собственик на джип „Фолксваген Туарег“, спрял като арабин в пустиня върху тротоара на бул. „Васил Априлов“ на метри от Второ районно. Активен читател ни е изпратил снимки и е изразил възмущението си.  Следва почти светкавична реакция /нещо не особено често срещано/ от служителят по КАТ от Второ районно. 

Той иска контакт с човека подал сигнала. „Видях сигнала Ви с паркирания Туарег близо до управлението. Помогнете ми да се свържа с подателя на сигнала и да установя датата и часа за да санкционираме нарушителя. Похвално е, ме показвате нарушители, но за да ги санкционираме е нужно да имаме свидетел и точна дата и час. Благодаря за съдействието“ пише полицаят.

Тъй като подобен род самоинициативи са изключително рядко явление за системата на МВР, която по принцип не насърчава подобна самодейност, правим обратна връзка с читателя и го молим да помогне на полицая.

Ето обаче какво ни отговоря той:

Снимките са направени на 17 Декември 2015 в 14часа и 36 минути. След като от Второ районно не могат да се справят с паркирали автомобили по тротоарите, включително и по самата ул. Данаил Николаев, на тротоара на районното винаги е пълно с коли, то аз им нямам доверие, че те ще ме предпазят, ако собственикът на Туарега реши да се саморазправя с мен.
Собственикът на колата бълха го е ухапала за глобата-  и с нея и без нея - все тая. Въпросът е морален, всеки в града паркира, където му падне, защото не иска да се съобразява с другите участници в движението ( пешеходци ( вкл. майки с колички и възрастни хора с бастуни, и т.н.), велосипедисти и други), а и ЗАЩОТО ИМА ТОТАЛНА ЛИПСА НА КОНТРОЛ И САНКЦИИ за неправилно паркиралите автомобили в район централен. На 50 метра от този джип общината направи БЕЗПЛАТЕН паркинг, където арабинът можеше да паркира, защото винаги има места за паркиране, но въпреки това винаги по тротоарите наоколо е пълно с коли, чиито шофьори вече нямат никакво право ( не, че иначе имат) , да казват, че няма къде другаде да се паркира.

Занимавал съм се с полицията много пъти, резултатът винаги е бил нулев, само изгубено време и нерви!
Вместо да протестират за заплатите си, можеха да протестират, че системата не им позволява да си вършат работата! Както и аз нямам нищо против, че цената на винетките се вдига, имам против, че пътищата не се строят качествено!
Това е моята позиция, а полицията ако е с вързани ръце, нека за Коледа му се размине на този шофьор, но нека КАТ започнат да си вършат работата и тротоарите да не продължават да бъдат разбивани!

Така влизаме в омагьосан кръг– хората не вярват, че полицията може да свърши работа и отказват да свидетелстват срещу нарушителите, а полицаите не могат да глобят нарушителите, ако нямат свидетели.

Какво е решението? То не опира нито само до полицията, нито само до активността на пловдивчани.

На първо място трябва да се осигури възможност за паркиране. Контролът трябва да е системен, а ангажираните институции да направят така , че работата им да бъде забелязана от гражданите. По този начин доверието на хората в тях ще се повиши и в бъдеще те ще могат да разчитат на помощта на гражданите.

TNS.bg