Седем животни от експозицията на Природонаучния музей в Пловдив са мъртви след грозна вандалска проява. 5 сепии и 2 октопода са били подложени на сериозен стрес, след като неизвестни лица са нанесли силни удари по аквариумите им. 

„Аквариумите с изтормозените екземплюри бяха изцяло потъмнени от мастилото, което са изпускали октоподите, което означава, че са били ного силно обезпокоени”, заяви пред TrafficNews.bg директорът на Природонаучния музей в Пловдив д-р Огнян Тодоров.

Тодоров е категоричен, че смъртта на животните е настъпила вследствие на голям стрес. Освен ударите, вероятно водните обитатели са били снимани и със силна светкавица.

„Сложили сме навсякъде табели, че в морския аквариум е изцяло забранено да се снима със светкавица. Въпреки това ежедневно, ежечасно не се съобразяват с табелите, които сме сложили.”, възмущава се д-р Тодоров.

Загинали са 5 от общо 6-те сепии в музея, както и 2 малки октопода. Оцелелите животни все още не са се успокоили, заради което част от аквариума на музея е затворен за посетители. Това обаче не е единствената вандалска проява –откраднати са и две рибки - син танк и популярната сред децата риба-клоун.

„Тука не е въпросът до стойността на животните. Въпросът е, че нещо, което ние изградихме в рамките на 5-6 месеца, за 10 минути бе унищожено.”, заяви диркеторът на Природонаучния музей.

Извършителите не могат да бъдат идентифицирани, тъй като охранителните камери в музея все още не са инсталирани.

Разказът на директора на музей и подробности за случай - вижте в новините на Трафик ТВ 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg