Спонтанните ни протести бяха една карикатура, само че никой не я разбра. Знаете ли какво казваха колегите на "Орлов мост": "Извикайте полиция!". Поставихме обществото в положение да видим докъде ще бъдем доведени – при положение, че 10 000 колеги напуснат и се създадат такива ситуации, кой ще реагира?"

Това заяви заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Илия Кузманов пред бтв.

Той обяви, че няколко хиляди полицаи са дошли на протеста срещу спорните текстове в Бюджет 2016, с които се орязват социалните придобивки в сектор "Сигурност".

"За момента оттегляне на текстове няма – заявено е намерение да бъдат оттеглени. България е парламентарна република. Нещата не се случват, когато някой каже нещо, а когато в пленарна зала се изгласува нещо", отбеляза Кузманов.

Той смята, че "някой прави чудовищен опит да унищожи системата на сигурността", като обвини финансовия министър Владислав Горанов в "необмислени действия".

Кузманов подчерта, че днешният национален протест всъщност е 15-и от 2008 г. насам. Според него "няма министър, на който да му се е разминало".

"Въпреки че голяма част от аудиторията, която ни гледа, няма да повярва – днес беше за принципите (...) за принципа на ненарушаване на обществения договор, за принципа на несриване на имиджа на професията", подчерта Кузманов.

По думите му предишните акции на МВР през годините са били изключително за условията на работа, а днес отново служителите на реда не са излезли заради заплащането на труда си. "За реформи в МВР сме още от 2008 г.", посочи синдикалистът. Той посочи, че ръководството на ведомството трябва да отговори кога и в какъв обем ще дойдат резултатите от предлаганите промени.

Илия Кузманов се извини на гражданите за затрудненията, причинени от спонтанните протести на полицаите, в същото време отбеляза: "След като имаш 14 национални протеста и никой не ти обръща внимание, как да фокусираш вниманието към сектор "Сигурност"? Хора, разберете – лампата трябва да светне в червено".

Няколко любопитни факта за органите на реда у нас. България е на 8-о място в света по брой полицаи на глава от населението, по данни на ООН.

Нареждаме се след Русия, Турция и Италия, и преди всички останали.

Според Евростат, България е на второ място в ЕС по разходи за сигурност след Словакия. За миналата година нашата страна е отделила 7% от държавния бюджет. За сравнение, средното равнище в ЕС е около 3,7%.

Колко ни струва МВР – 1 милиард през 2014 г., 1,36 млрд. през тази година, а за 2016 г. са заложени 1,126 милиарда.

TrafficNews.bg