Драма с поста на председателя на Общинския съвет имаше още на първата сесия на местните законотворци. По-малко от 24 часа, след като Иван Тотев обяви, че ГЕРБ ще подкрепи Дани Каназирева за председател на местния парламент  за сметка на човека на реформаторите,  нещата се врътнаха на 180 градуса.

Каква обаче се случи?

Признавам, че след пресконференцията дадена от Тотев вчера, в мен остана усещането, че той е тръгнал по друг път на управление на града. През първия си кметски  мандат управлението в Общинския съвет бе на тъмно.Освен групата на ГЕРБ, Кауза Пловдив и земделците имаше едно неясно мнозинство, което според договорките в кулоарите подкрепяше или не дадено решение. ДПС, Атака, свободните електрони Гичка Кърнева и Гиньо Матев даваха по едно рамо на предложенията на администрацията, но никога не излязоха с ясни позиция подкрепят или не управлението в града.

След преизбирането му, Тотев даде знаци, че Пловдив ще се управлява на светло. Той излезе и публично заяви с кои формации в местния парламент се е договорил за съвместно управление и какво получава всяка една от тях. 

Градоначалникът бе яснен „ГЕРБ има висока политическа и коалиционна култура, поради което ще подкрепи кандидата на Съюз за Пловдив"

Уви, днес се случи нещо друго. Докато Дани Каназирева чакаше мнозинството в Общинския съвет да я утвърди като техен председател,  Савина Петкова взе гласовете на всяка една група, без Съюз за Пловдив, което прави точно 44 гласа от общо 51.

Каназирева и групата й дори не дочакаха да се обявят резултатите и напуснаха залата на „Съединението” в Общинския съвет.

А защо се случи?

Веднага след наказателната акция срещу Каназирева  излязоха много теории, част, от които и доста конспиративни. Тотев бе лаконичен – „Аз им казах моето мнение, но те гласуваха по съвест. Това оправдание се чуваше често през последните четири години. Обикновено след взимането на всяко непопулярно решение в Пловдив отговорността се прехвърляше към съветниците. Причината - те взимали решенията… по съвест. Тяхната съвест обаче рядко се забелязваше през годините, а и бе очевидно как скачаха като редници пред бригадирен генерал щом им се нареди да гласуват по дадена точка.

Поради тази причина думите на кмета, че общинарите му гласували по съвет, не изглежда много правдоподобна, предвид тяхната безкрайна лоялност,  поради което и повечето повториха мандата си.

Така вариантите останаха два, а именно наказателна акция или решение отгоре, което е превърнало Каназирева в изкупителна жертва. Защо обаче „жертва”. След като кметът вчера обяви, че ще я подкрепи за поста, тя прие номинацията и заяви, че за нея е чест да поеме този пост. На практика с това, адвокатката каза на пловдивчани, че е готова да подкрепя управлението на Иван Тотев. Още на другия ден обаче тя не получи това, което й бе обещано, но до всички пловдивчани достигна за нейното разбирателство с кмета. Кметът, към който тя бе изключително критична и остра през цялата кампания. Така с публичната подкрепа и финта, който бе направен след това с подкрепата към Петкова, Каназирева бе компрометирана.  Най- вече пред онези нейни избиратели, които останаха меко казано разочаровани от подкрепата, която бе заявена към Иван Тотев от Съюз за Пловдив. А към това трябва да добавим, че тя получи всички негативи да е в управлението, без обаче да е вътре.

Решението отгоре. Без да се налага допълнително обяснение на тези две думи, може да се каже, че един от двамата, или и двамата първи в ГЕРБ са казали ясно и категорично какво трябва да се случи днес - без въпроси.  След поредицата от скандали между ГЕРБ и реформаторите през кампанията, те вече затоплиха отношенията си, а вторият най-важен пост в Пловдив бе даден именно на техен човек. Към това може да добавим и реабилитирането на Здравко Димитров по високите етажи на властта.

Едно е ясно обаче. Дани Каназирева със сигурност ще бъде в яростна опозиция на  това управление. Въпросът е дали и какво ще й донесе това? Въпрос, на който отговор трудно някой може да даде.

Благовест Андонов, TrafficNews.bg