Полицейските протести, които започнаха преди два дни, разделиха обществото.  Някои са готови да канонизират финансовият министър Владислав Горанов за предложението му да ореже полицейските екстри, други пък съзират поредната конспирация целяща да противопостави  гилдиите една срещу друга.

„Едно наистина дясно решение, браво! Крайно време е в тази държава всеки да започне да получава според качеството на това, което заработва. Цяла година се говори за безобразията по пътищата - агресия, гонки, дрифтове, пострадали, колко заплата да дадем на КАТ-аджиите за всичко това? Браво, Горанов! Не спирайте обаче дотук, тази система има нужда от спешна структурна и морална реформа.

„ Със сигурност, като навсякъде и там има мърши и скатавки, които с бездействие или с агресията си настройват обществото срещу сектора, но да работиш под пагон, да поемаш рискове, които един цивилен човек дори не може да си представи е факт. Отделно сега нещата с мигрантите са доста сериозни и най-вероятно ще ескалират и един оголен сектор ще е фатален за България“.

Ето две от полярните мнения. Тук, разбира се , изобщо не коментираме  нецензурните хейтърски постове , които изобилстват в мрежата.

Факт е, че абсолютно всяко правителство обещава да направи реформа в МВР , но всеки път резултатът са някакви козметични промени- смяна на абревиатури, изкуствено събиране или разделяне на някоя структура, съкращения на празни щатове и прочее.

В МВР  работят 47 000 души. От тях с  полицейски функции са натоварени  около 29 000 души, пожарникарите и спасителите са 6750. От останалите 11 000 души-  6 600 са заети с изпълнение на административни функции в МВР, а останалите  5000 служители работят в телефон 112, дирекция "Български документи за самоличност" и пр. 41 000 души се водят първа категория труд и получават всички полагащи им се екстри, които сега се орязват драстично.

Всъщност обаче  ¼ от служителите на МВР не са ангажирани с полицейска дейност и не би трябвало да получават обезщетенията , предназначени за хората изложени на риск.    

Точно тази една четвърт обаче никой не я закача. Защо ли? Ами просто там не работят случайни хора.  Затова всеки пореден министър идва с голямата кошница обещания , а след това започва да прави някакви сложни движения и в крайна сметка нищо не се случва.

Самият Горанов призна, че предложените промени целят да принуди МВР да започне с реформите , които непрекъснато се отлагат във времето.

Всъщност обаче  никой не обича промените. Затова и всяка система се съпротивлява, когато се налага да бъде променена.

А система като МВР, в която статуквото не се е променяло повече от половин век, трудно ще се раздели с екстрите си. Особено, когато това се прави по задкулисен начин. Също така никой не обича в средата на играта да му променят правилата.

Така че, ако някой действително иска да прави реформа в полицията първо трябва да раздели чиновниците от полицаите, да намали администрацията, а след това да превърне министерството в една функционираща структура. С ясни правила и критерии.

От една страна е добре, че полицаите се обединиха , за да защитят правата си. От друга страна обаче трябва да поставят и точно тези проблеми и да настояват за истински, а не за козметични решения.

Защото, когато търсят подкрепа от обществото,  протестиращите трябва да си спомнят кое е лицето на полицията, с което се сблъсква обикновения гражданин. Дали изнервеният шофьор , който чака 1 час в задръстването ще подкрепи катаджията, който преди няколко дни му е прибрал 20 лева за някое нарушение? Или ще се сети за обрания си преди година апартамент, чиято кражба все още не е разкрита? А може би ще си помисли за ширещата се безнаказано корупция? Или за арогантния полицай, който го е блъскал на протестите?

Да, разбира се , че има свестни и честни служители, благодарение на които, системата продължава да функционира.  Но фактът, че те приемат мълчаливо нередностите, е причината за общия знаменател, под който всички са поставени.

Само преди месец  на пресконференция Окръжният прокурор на Пловдив  обясняваше  как целият личен състав на районното в Първомай уплътнявал 100 % от времето си с  частен бизнес. Ако това действително е така / а в крайна сметка защо да се съмняваме в думите му/,  тогава какви обезщетения им се полагат?

Докато вътре в самата система двойният стандарт продължава да се толерира, полицаите няма да получат пълна подкрепа от обществото.  И като са започнали с протестите, да бръкнат и по-дълбоко и да поискат истинска реформа. Бъчварова вече им заяви, че ако продължат така да я карат, след година всички ще са без заплати, така че няма какво да губят. 

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg