Кметът Иван Тотев ще има смазваща подкрепа в Общинския съвет. Това става ясно, след като градоначалникът разкри преговорите и срещите между партиите представени в Общинския съвет.

В последните два дни екипът Тотев са провели среща с абсолютно всички партии без НФСБ за управлението на града. Той дори протегна ръка към съпартийците на Славчо Атанасов и ги призова да оставят емоциите настрана и да седнат на една маса, за да се обединят около общите им идеи за развитието на Пловдив.

След преговорите става ясно, че ГЕРБ може да разчита на твърдо мнозинство от 41 съветници, а в доста от случаите дори и на БСП, което прави 46 от общо 51 общинари.

 „Кауза Пловдив” и ЗС „Александър Стамболийски” продължават да подкрепят екипа на Иван Тотев, като първите ще имат и зам.-кмет в лицето на Георги Титюков.

 ВМРО, които имат четири общинари и един районен кмет – Борислав Инчев, са се разбрали с ГЕРБ за взаимна подкрепа при взимането на решения, за развитието на града и Южен. Инчев ще може разчита изцяло на Голяма община за реализация на своята програма, ако от ВМРО дадат подкрепа за кметския екип.

 С БСП срещата също е минала конструктивно. След нея е станало ясно, че социалистите ще бъдат в опозиция и коректив на властта, но БСП и ГЕРБ ще имат общи политики в сферата на здравеопазването и образованието. Петте съветника на червените ще имат по едно зам.-председателско място в комисия в местния парламент.

Вихра Еремян от Съюз за Пловдив пък ще оглави комисията по образование в Общинския съвет, а от партията ще излъчват свой представител като председател. Дани Каназирева ще е следващият общинар номер 1 на Пловдив, потвърди и самата тя.

Срещата с представителите на реформаторите е минала много ползотворно и вижданията им за управлението на Пловдив съвпадали изцяло. Разликата между двете групи била в председателското място на Общинския съвет. Реформаторите са поискали поста и са заявили, че ще предложат свой представител, който ще бъде гласуван утре. Независимо дали мнозинството в ОбС избере Дани Каназирева или представителя на коалиция "Местна коалиция Здравко Димитров- да решаваме заедно", подкрепата на 6-те съветника на реформаторите към кмета ще остане.

„Всичко това се дължи на високата политическа култура на ГЕРБ. Ние протегнахме ръце към всички. В този мандат, Пловдив е Европейска столица на културата и е много важно да се обединим около развитието на града, без да има излишно политиканстване”, заяви кметът Иван Тотев.

Още по темата ТУК

Дани Каназирева за председателското място ТУК

Още новини ТУК

TrafficNews.bg