Няма нищо сигурно в сектор „Сигурност“ ! Така коментира решението си да напусне МВР пловдивски полицай с 20 –годишен стаж в системата. Той е един от десетките служители, които са подали рапорти за напускане през последните три дни. Подобен процес върви и в останалите дирекции, след като станаха ясни подготвяните промени в Закона за МВР.

Проектозаконът все още не е публикуван, но TrafficNews.bg разполага с копие от решенията взети на Министерски съвет. Ето и кардиналните промени, които предизвикаха труса в министерството:

1. Премахване на коефициента за прослужено време в МВР за  държавните служители, с което месечно заплащането ще падне около 200 до 400 лева;

2. Премахване на добавката за работа в МВР за .лицата работещи по трудово правоотношение /ЛРТП/;

3. Порциона ще се определя със Закона за Държавния бюджет  по предложение на МФ;

4. Безплатно пътуване в градския транспорт – само за държавни служители  по ЗМВР;

5. Намаляване дните платен годишен отпуск от 30 на 20;

6. Премахване на допълните възнаграждения (ССД, порцион и др.) при отпуск;

7. Редуциране на заплатите ( обезщетенията ) при пенсиониране от 20 на до 10 ( -50%)

Промените засягат както МВР, така също ДАНС, Националната служба за охрана, затворите и военослужещите.  Според работещи в сектор „Сигурност“ приемането им ще доведе до масово напускане и пълен блокаж на държавата.

Преувеличени ли са тези прогнози или опасността е реална?

Това ще стане ясно след като предложенията бъдат гласувани в парламента. В какъв вид обаче ще стигнат до парламентарна зала все още не е ясно, защото проектозаконът  за Закона за  Държавния бюджет 2016 се появи в редуциран вид на сайта на Министерството на финасите.  Факт е , че с този законопроект бе приложен един необичаен ход, а именно да се  правят съществени изменения в други закони. Например в Законаз а съдебната власт, и то не в частта, касаеща оперативните средства, а в текст, регламентиращ методиката, по която се определят заплатите на магистратите.

В този финт има резон, тъй като обичайно проектозаконът за държавния бюджет представлява купчина таблици и сметки, из които се ровят предимно финансистите. Ето защо една  подобна радикална промяна лесно би могла да остане незабелязана.

Документът вече е бил обсъждан на Съвета за социално партньорство в петък, твърдят от синдикатите.

На дневен ред са били поставени въпросите с масово напускащите служители в МВР , които към момент са двойно повече в сравнение с миналата година и липсата на достатъчно хора, които да са в състояние да поддържат структурите на полицията в нормално работещо състояние.  Огромният отлив в голяма степен се дължи на несигурността около бъдещето на служителите в министерствата на отбраната и вътрешните работи, които не знаеха дали няма да се приемат подобни орязвания при промените в пенсионната система. Министерството буквално е обезкървено от обезщетенията на напускащите служители, макар че изплащането на 20-те заплати понякога се бави с месеци.

Масовите оставки ще бъдат и сериозно изпитание за системата на национална сигурност, защото няма да има достатъчно служители, които да охраняват границата от прииждащите бежанци. Според синдикатите  над 2/3 от служителите, работещи на терен - полицаи и пожарникари, ще напуснат веднага. 

Дебатът за належащите реформи в Сектор „Сигурност“ не е от вчера, но  те непрекъснато се отлагат във времето, тъй като са изключително непопулярни. Затова  много от служителите предпочитат да не ги дочакат и се пенсионират , за да не загубят придобивките.

В сре­ди­те на ар­ми­я­та, МВР и на слу­жи­те­ли­те на срод­ни­те им струк­ту­ри от доста време се чуват гла­со­ве на не­до­вол­с­т­во, как­то и на стра­хо­ве, че вди­га­не­то на пен­си­он­на­та въз­раст и премахването на придобивките ще пов­ли­яят не­га­тив­но на фун­к­ци­о­ни­ра­не­то и ефек­тив­ност­та на целият сектор „Сигурност".

През април , когато се обсъждаше вдигането  на пенсионната възраст на служителите в сектора, бе обявено , че обезщетенията и социалните придобивки няма да бъдат пипани. Няколко месеца по-късно обаче нещата явно са се променили. 

Всъщност реформата няма алтернатива и тя трябва да бъде направена. Но според хора от системата трябва да се започне с  нова категоризация на служителите и едва тогава да се мисли за редукция на социалните придобивки.  Свиването на привилегиите по принцип е наложително за някои категории служители,  но начинът, по който сега са направени, ще предизвика хаос в системата.

Днес извънредната ситуация ще бъде обсъдена на извънредно заседание на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на МВР.  Те вече планират мащабен протест навръх празника на полицията – 8 ноември – Архангелов ден. Полицаите планират да блокират ключови пътни артерии в страната и големите градове. Вече е организиран първият протест, който вероятно ще ограничи движението по столичните булеварди "Цар Борис III" и "Тодор Каблешков". На кръстовището ще има протест "срещу параграф 10 от проекта на Закона за държавния бюджет, приет с решение на Министерския съвет". Подготвя се и флашмоб на магистрала "Хемус" на изхода от София, както и на пътя за Перник. 

Междувременно обаче нови полицаи готвят рапорти. Други се шегуват, че за Нова година ще дежурят само по 1-2 ма млади началници, които нямат години за пенсия.

Парашкева Иванова , TrafficNews.bg