Анализите за това защо правосъдието е лошо  са толкова много, че отдавна вече предизвикрат умора. Рефрените "корупция, некомпетентност, неадекватност" са се запечатали дълбоко в съзнаниетона обществото и то реагира болезнено при всеки опит да се погледна малко по-странично.

Далеч съм от мисълта да оправдавам съдебната система. В рамките на 10-годишния си професионален живот освен радостите (понякога и неоснователни) съм се сблъскал с толкова много горчивина, че едва ли бих могъл да бъда адекватен защитник на съдебната система.
Като член на обществото, който успява да запази инетелекта си чист от медийната радиация, си имам свое мнение. 
У нас, както и навсякъде по света, се случват сериозно количество абсурди. Само че някои абсурдни стават медийни, а други не. И, както е обичайно, повечето медии не търсят истината и справедливостта, а скандалите и читаемостта. Та, когато деецът няма нужната медийна протекция, върху него се изсипват целия Содом и Гомор, на който журналистите са способни. И, както е обичайно, този човек, независимо колко е виновен, става проблемът на обществото и всичко около него започва да се следи под лупа. А евнтуалното му пускане под гаранция или, недай Боже, оправдаване, предизвиква медийна истерия, която цели да уведми обществото, че не сме държава и т.н. ... Никой обаче не се зачита какво пише в закона. Медиите и техните потребители произнасят присъдите си на база на красноречието на автора на материала и на собствената си озлобеност. Лесно е, нали?

Дайте сега да погледнем от другата страна. Представете си, че някой Ваш близък (примерно детето ви) е извършил нещо. Вярно, противозаконно, но не чак толкова, че да изгние в затвора доживот. Представете си, че медиите го забележат и го пресъздадат като отвратителен звяр. Представете си как заради цялата тази истерия съдията се поддава на "обществения" натиск и оставя детето ви в ареста. Оставя го, въпреки че в закона пише друго. Как ще се чувствате? Вие като родител?!?
И няма ли да тръгнете да съдите държавата затова, че детето Ви е третирано необосновано сурово? Няма ли да стигнете до съда в Страсбург и да искате хиляди левове обезщетение... пари, които ще излязат от джоба на българския данъкоплатец (т.е. и от Вашия)? А ако нещо се случи с детето Ви в ареста и ако после се окаже, че не е трябвало да влиза там, но (както споменах) съдът се е поддал на натиска? Кой ще е виновен тогава. Разбира се съдът. Животът Ви ще бъде смазан и опустошен само защото медиите са успели да надвикат гласа на закона.

Хайде сега да си представим, че не Вашето дете, а някой непознат е причинил нещо лошо, престъпно. Но не толкова тежко, че ще влезе в затвора. Представете си, че медиите надъхват ... представете си ... а след това си спомнете примера с Вашето дете? Трябва ли да нарушаваме закона заради медиите. Трябва ли в името на по-висока гледаемост и читаемост да накараме още една майка (освен на пострадалия) да си скубе косите и да проклина живота? 
НЕ ТРЯБВА! Но колко от нас го осъзнават. И колко от осъзналите го са се събудили, без техните близки да са попаднали в мелачката на медийното правосъдие?

Понякога, колкото и да ни се иска да бъдем животни, колкото и да ни се иска да вием в хор с медиите, просто ... трябва да бъдем хора в името на себе си, на децата си, на закона, в името на справедливостта. 
не оправдавам съдегбната система. Напротив, смятам, че когато заради медиен натиск някой бъде осъден, без да има вина, гаврата с обществото е по-голяма, отколкото ако някой виновен излезе на свобода.
И достойни са не тези съдии, които се поддават на медиите. Достойни са тези, които спазват закона ВЪПРЕКИ тях - в името на справедливостта, хуманизма, обществото, в името на закона.

В заключение искам да кажа, че виновни са не тези, които са прочели доказателствата и са отсъдили според собствената си мярка за справедливост. Виновни са тези, които са готови готови да убият без доказателства и въпреки тях.

Адв. Станислав Станев, TrafficNews.bg

*Адвокатът е член на Пловдивската адвокатска колегия