Преди време ви показахме как млад мъж от Пловдив живее с 300 лева на месец, а най-парадоксалното е, че е с висше образование и говори два чужди езика. Валентин Ангелов е на 32 години и работеше на четиричасов работен ден в автосервиз. Пишем „работеше”, защото Валентин остави родината си и замина за чужбина, за да си търси късмета.

От три месеца той се намира в Шотландия, където работи като монтьор в сервиз. Там работи легално и получава заплата в пъти повече от тази в милата ни татковина - 400 лири на седмица.

„Сервизът е на българин. Лесно си изкарах документи за работа и сега се чувствам много по-добре. Парите ми стигат не само да преживявам, както в България, а и да си позволявам да излизам, да си пазарувам, дори и да помагам на сестра ми, която също работи тук. Скоро ще взема изпитите за шофьорска книжка, тъй като не мога да шофирам с български документи”, споделя пред репортер на TrafficNews.bg Ангелов.

Младият мъж живее на квартира, която дели със свой сънародник. Наемът е 250 лири.

„Работата не е като в България. Знам си точното работно време, а в събота и неделя почивам. Е, понякога има и неща за събота, но са рядкост. Преди в почивните дни не можех да си позволя да отида някъде или да направа нещо, поради липсата на пари. Сега ходим на разходки, по магазини, по заведения. Не мисля да се прибирам в България. Няма какво да ми предложи, освен отново мизерна работа за смешни пари. Не мога и тук да работя по специалността си, но поне мога да използвам двата езика, които говоря и така съм от помощ за работодателя си, когато идват клиенти, говорещи италиански или руски”, разказва още Валентин.

„Единственият недостатък на живота ми сега е, че напълнях с 8 килограма”, шегува се Валентин.

Повече от 50% от населението на България живее на прага на бедност. Все повече млади хора напускат пределите на страната, принудени да си вадят хляба в чужбина. 

Oще за това как е живеел преди Валентин Ангелов може да видите във ВИДЕОТО ТУК

TrafficNews.bg