Блогът „Humans of Plovdiv” е вдъхновяващ социален проект - фотоблог, където всеки ден се публикува по един портрет и история зад него, споделя самата Илина на сайта си.

Илина Чипилска е родом от Бургас, но от 7 години живее в Пловдив. Описва себе си като оптимистичен човек с много хобита, който иска да се развива. Вече повече от година работи сама по блога си, като нейни приятели й помагат само с техническата част за неговата поддръжка. Провокирани от интересната идея, се срещнахме с нея, за да ни сподели повече за себе си и за снимките, разказващи истории.

Откъде дойде идеята за блога и какво те мотивира да се занимаваш с проекти, свързани с култура?

Идеята за блога дойде, когато видях създадената през 2010 година страница „Humans of New York”. Поинтересувах се и разбрах, че подобни проекти са създадени за Европа и Азия. Учудих се, че в България все още никой не се беше заел с тази задача. Мотивира ме въпроса: „Защо не  аз?”. Откакто създадох блога се боря със собствените си страхове, тъй като се изисква кураж да срещаш както положителни, така и отрицателни реакции.

Кое те привлича в проекта?

Привличат ме новите запознанства и разговорите с хора. Има тръпка в това да опознаеш някого само за две минути.

Коя е най-впечатляващата история на хора, която си разказала?

Това лято, докато си бях на морето, се запознах с един възрастен мъж. Помня, че излезе от колата си и беше усмихнат. Когато започнахме да говорим, се оказа, че е останал без работа и на стари години жена му го е изоставила. Няколко месеца след това изгаря и вилата, в която живее. Цяла зима спи под покрив от найлони, а сега леглото му се намира на задната седалка на автомобила му. Обикновено ни правят впечатление повече негативните истории, отколкото добрите.

Как подбираш хората, които да снимаш?

Изцяло субективно. Мога да видя определено изражение, начин на обличане или просто в този момент човекът да прави нещо интересно.

Каква е реакцията им, когато поискаш да разговаряш с тях?

Обикновено са позитивни, особено младите хора. Възрастните хора са по-скептични, но като цяло хората много рядко ми отказват.

Кои са по-открити мъжете или жените?

Не мога да кажа. Зависи от човека, полът според мен не е определящ.

Имаш ли свои техники, които използваш, за да разговаряш с хората?

Това, което правя, е да създам емоционална връзка с тях. Старая се да няма дистанция, защото в противен случай хората се затварят в себе си и не могат да бъдат искрени.

Участваш в проект, свързан с „Нощта на музеите”. Би ли ни разказала нещо повече за него?

Съвместно с „Нощта на музеите” създадохме “Humans of the Night”. Моята задача е да представя хората, които стоят зад организацията на фестивала. Това са доброволци, които помагат с писане, снимане, брандиране, като техния стимул са опит, контакти и арт среда.

Какво искаш да постигнеш и какво послание искаш да изпратиш на хората?

Блогът прави всеки един човек специален. Моята цел е да покажа, че хората могат да кажат  дълбоки и смислени неща, независимо от обикновения начин на живот, който водят. На хората им харесва да се разпознават в разказаните истории и имат нужда да виждат истински съдби.

Какво харесваш в Пловдив? Какво според теб трябва да се промени?

В Пловдив всичко ми харесва. Градът е приятна смесица от култура, изкуство и колоритни хора. Има различна динамика. Относно втората част на въпроса, ми се иска промените да се случат не само в Пловдив, но и навсякъде другаде. Бих искала хората да станат съзнателни относно град, кауза, бизнес, да излязат от черупките си и да покажат смело истинското си Аз.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

Ирина Димитрова, TrafficNews.bg