Четирима българи бяха задържани преди дни, когато австрийските власти откриха камион, пълен с трупове на бежанци. 70-души бягаи от войната в Сирия са намерили смъртта си, натъпкани като сардели в каросерията на камиона ковчег. Според експерти български мафиоти участват активно в бизнеса с хора, генерирайки милиони печалба. Това обаче далеч не е първият случай, когато българи се замесват в кървавата търговия. В пловдивския затвор присъда излежава кърджалиецът Пламен Трифонов, който  беше екстрадиран от САЩ заради незаконно превеждане на хора през граница. През 1995 г. 18 души се задушават в камиона му, който получава прозвището ИФА-та убиец заради фаталния инцидент. Шофьорът е осъден на 8 години затвор, които обжалва, но до 2005 г. процесът още не е приключил. Тогава заминава за Америка. 

По онова време Пламен има канал за нелегален превоз на хора. Условието е да вземе парите предварително, част от тях използва да раздава рушвети по границите. След което бежанците се затварят в каросерията.Условията вътре са ужасни – една празна тенекия от саламурено сирене служи за тоалетна и на жени, и на мъже. Каросерията не се отваря по никакъв повод, за да не се провокира "нездрав" интерес от страна на полицейските служби.

От 40-те шриланкийци в камиона оцеляват половината. И то само защото успяват да пробият дупка в каросерията.  18 агонизират и умират в задушното и тъмно пространство от 5-6 квадратни метра. Мъже, жени и деца.

В унгарския град Дьор  родопчанинът спира, отваря камиона и открива 18 трупа. Изоставя ковчега на колела и изчезва.  Едва 7 години по-късно е издирен и осъден на 8 години затвор за „убийство по непредпазливост и трафик на хора”. Лежи само 72 часа в следствения арест, след което е освободен. заминава за САЩ, където започва работа като шофьор. Години по-късно е открит и задържан. В последствие е екстрадиран. В интервю за "168 часа" Трифонов разказва своята версия за трагедията. Твърди, че в Румъния е качил стопаджия, който в последствие го е заплашил с пистолет и му казал, че ако си трае, може да изкара добри пари. Мъжът бил от арабски произход и докато пътували към Западна Европа през цялото врме го държал на мушката на пистолета си. Версия, която и до днес не е потвърдена. 

Пламен Трифонов е син на бившия окръжен съдия на Кърджали  Владимир Трифонов, близъэк приятел на покойния главен прокурор Иван Татарчев.  Той едва ли сам е организирал канала за трафик на емигранти, но по време на делото не казва нищо за хората, с които работи. 

TrafficNews.bg