„Къде е Бойко Борисов?”, питаха се вчера пловдивчани, преди да стане ясно, че правителственият самолет е претърпял поредната си авария.  Въпреки това идването на премиера бе поставено под въпрос от опонентите на кмета Иван Тотев дни преди официалното откриване на Колодрума.

Вече има редица теории, според които Бойко Борисов е дал негласно благословията си на Здравко Димитров, пренебрегвайки пловдивския кмет. Неидването на Борисов в Пловдив за Пеещите фонтани, така и за Колодрума дават допълнително храна на конспиративните теории, според които Иван Тотев може и да не се окажа кандидатът на ГЕРБ.

Авиоексперти вече коментираха, че повредата на самолета не е била толкова съществена и премиерът е можел да долети до Пловдив. Според бившия директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов дори с отворени колесници Борисов е можел да дойде за откриването. Той обясни, че на самолета му е трябвало 20 минути да кръжи около варненското летище, за да изразходи гориво и да кацне отново. За това време „Фалконът” на властта е можел да дойде до Пловдив, още повече, че на самолети с аварии им се прави кордон. Ако ситуацията била по-тежка пилотът вероятно е щял да поиска да кацне в София, тъй като условията за кацане на самолети с повреди била най-добри.

Кога обаче последно Борисов е идвал в Пловдив на официална визита? В началото на мандата той често идваше в града под тепетата, за да отваря всякакви обекти. В последната година и половина обаче нещата не стоят така. За този период едва два пъти министър-председателя е идвал под тепета. Последната му визита бе през март тази година. Тогава той и елитът на ГЕРБ направиха голяма партийна конференция в хотел „Империал”, след което Борисов отиде и до сбирката на ДСБ, които съвещаваха в хотел „Санкт Петербург”.

Борисов не се появи в Пловдив по време на кампанията за депутати, когато той бе водач на пловдивската листа. По програма тогава ГЕРБ трябваше да закрие кампанията си на Античния театър, но трагедията в Горни Лом отмени всички прояви.

Трябва да се върнем чак до май 2014-та година за предишната визита на премиера. Тогава той закри кампанията за Евроизборите.

Дали неидването на Борисов в Пловдив е лошо стечение на обстоятелствата или храна за поддръжниците на конспирации е въпрос, на който скоро ще получим отговор. При всички случаи идващите избори в Пловдив ще са изключително жестоки, като се има предвид, че срещу официалната кандидатура на ГЕРБ се изправят трима, които са били или част, или подкрепени от партията на Бойко Борисов. Още утре Бойко може да разсее всички съмнения, след като кметът анонсира, че премиерът ще дойде в Пловдив, за да види Спортната зала и Пеещите фонтани.

Какво мисли авиоекспертът Дойчин Ангелов за инцидента с правителствения самолет и как го обяснява той - ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Под тепето

TrafficNews.bg