Гонките между автомобили, без да те преследва полицията, все пак са възможни.

Доказват го стотици любители на високата скорост, които всяка събота и неделя се отдават на страстта си не по улиците, а на контролирана писта край пловдивското село Калояново.

Карането с 200 км там е обичайно, казват момчетата, които предпочитат пистата пред нощния булевард или междуселския път.

„Тази загуба на контрол в републиканската мрежа и населените места е много опасна, защото има тротоари, хора, спирки, голяма опасност за вреда на много хора”, коментира пред бтв Валери Христов.

Пистата е обезопасена, дори и да загубиш контрол, лесно се връщащ в играта, казват състезателите. Гонките тук са под контрол.

Мовсез Казасян е на 23 години. Признава, че е участвал в улични гонки в Пловдив, но заради   катастрофите със смъртни случаи вече шофира екстремно само на пистата.

От българската федерация по автомобилен спорт казват, че гонките няма да спрат, докато полицията не се намеси.

„Подготовката на младите водачи е на много ниско ниво в България, ако погледнем реално събитията, които са се случвали във времето назад, такива инциденти с фатален край са били заради липсата на опитност”, заяви Христо Стоилов, член на УС на Българска федерация по автомобилен спорт.

TrafficNews.bg