Е, минаха и поредните няколко дни, през които улиците гъмжаха от скъпи коли, окичени с балони. Колите бяха пълни с новите завършващи, поели по пътя на Студентски град и култовите чалга места. За поредна година всичко мина много шумно, много помпозно и много затормозяващо за обикновения гражданин.

Какво завършват тези деца?

Едно образование, което така и така почти всеки завършва.

Вече всички учители се стремят да няма ученик, който да не изкара поне с 3 матурата, за да не навреди това на работата им. А и самите матури са на толкова ниско ниво, че, какъвто и да си - все ще изкараш една минимална оценка за продължаване напред.

Появиха се коментари за това колко точно струват дрехите на абитуриентите, откъде са купени, какви са колите им… дори се появи статия, че организирането на един бал струва 5000 лв.

Но това вече наистина ми се струва прекалено...Да дадеш 5000 лв за една вечер, която не променя нищо.Наистина ли вярвате, че това е прагът на зрелостта? Не, не е.

Детето ви винаги ще има нужда от вас и вие винаги ще му помагате. То ще започне да учи и разходите му ще се увеличат.

Защо се налага да теглите кредити за една обикновена вечер с класа?! Някаква комплексарщина ли е това...

Такава е помпозността в България.

Основната цел на всеки родител е да види детето си добре облечено, в хубава кола и завършило. Обаче на каква цена?

На цената на матури, които си купуваш срещу 100 лв? На бал, който трае няколко часа и обикновено детето ви е пияно. На бъдеще, което изглежда така несигурно в България? Ето това е действителността.

И, докато не се научим, че не е важно каква кола кара детето ни, а какви мечти има, ще е така...

Докато не се научим, че не е важно тоалетът и неговата стойност, а амбициите -

никога няма да бъдем модерна държава.

Такава, в която истинското дипломиране, е когато получиш диплома за висше образование.

Такава диплома, с която ще можеш да работиш това, което си учил. Да си изкарваш сам парите и да си самостоятелен. С всичките негативи и положителни емоции на тази дума.

А дотогава - нека продължаваме да броим до 12 и да се надяваме, че в училище не са ни научили само на това.

А и на много повече….

Защото реалната цел на образованието и на неговото завършване е да ни покаже какво знаем, какво сме научили и може би какво можем. Към какво се стремим и на какво вярваме. Но най-важното нещо, което едно училище може да ни даде е способността да можем да мислим. 

Автор: lentata.com