Много е казано за партийните назначения по всевъзможни държавни и общински институции, фирми и предприятия, а и още много ще бъде казано. Едва ли има човек в милата ни татковина, на който да не е ясно как се назначават хора на атрактивните позиции в публичния сектор. Пловдив по нищо не се различава от останалите градове и тук правилото за партийния билет е също толкова валиден.

Какво се иска от един активист, който е представен като експерт при назначението си в дадена институция?

Като се оставят настрана всички нужни дипломи, квалификации, трудов опит и висши  морални ценности, най-важното е той да е послушен. Да слуша всички, които са поставени над него. Ако говорим за директор на общинска болница, той трябва да слуша председателят на здравната комисия в местния парламент, кмета, политическия лидер и всички по-висши активисти в партийната организация. Той трябва да лавира между тях, но винаги да знае кой е по- високостоящият.

Сега да дадем един конкретен пример и то с нашумелия шеф на Онкодиспансера в Пловдив д-р Калин Калинов.  Той е по управленските постове в местните лечебници от години. Бе шеф на ДКЦ-V в Пловдив, а след това за малко не стана и директор на УМБАЛ „Св. Георги”. Тогава обаче партийните централи не успяха да се разберат и д-р Калинов не се облажи с високия пост в университетска болница.

Д-р Калинов бе освободен от бившата Пета поликлиника в мандата на Славчо Атанасов. Мотивът бе лошото управление на лечебното заведение, но истината е, че той стана кандидат- член на ГЕРБ.

Властта се смени, кмет стана Иван Тотев, а д-р Калинов от кандидат-член стана член на ГЕРБ. Той заедно с д-р Петко Недев( директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон”) и д-р Димитър Христозов( председател на здравната комисия в Общинския съвет и начело на комисията за избор на директор на КОЦ-а) написаха здравната стратегия на ГЕРБ за управлението на града. Не мина дълго време и д-р Калинов бе лансиран за шеф на Онкото, което място тогава бе заемано от Васа Данкова, известна още като балдъзата на Славчо Атанасов.

Любопитното е, че комисията, която класира първи д-р Калинов преди три години в конкурса за Онкото е почти същата, която му постави с 13 стотни по-ниска оценка от новия му опонент д-р Красимир Вальов. Тогава комисията бе справедлива, но сега – непрозрачна и взимаща скандални решения.

През цялото управление на д-р Калинов в Комплексния онкологичен център не се чу нищо срещу общината, срещу назначенията, срещу огромните финансови ресурси, които минават през търговското дружество или форми на някакъв вид натиск и лобизъм.

Изведнъж обаче съвестта заговори. Започнаха да се изваждат скандални неща за всичко случващо се в лечебното заведение, за огромните финансови интереси и т.н., и т.н. В един момент д-р Калинов започна да говори като експерт, а не като партиен член. Защо? Защото веригата на доверие в партийната нишка е била скъсана и той вече е ненужен на покровителите си.

Всички митинги и прояви със сигурност няма да помогнат на д-р Калинов да запази поста си, а новият послушник на властта ще заеме мястото му. Поне докато е нужен…

Благовест Андонов, TrafficNews.bg