Вълненията в Гърмен не стихват, а голяма част от медиите се грижат за това напрежението сред хората да не спадне. Институциите пък се затрудняват да решат какво и как да предприемат, за да не се стига до ексцесии. Честно казано, намирам се в откровено изумление какво ѝ е деликатното на ситуацията. Единственото нещо, което трябва да се направи е да се действа по закон. А именно:

На всички, които са вдигнали брадви или замахнали с ножове, да се повдигне обвинение в опит за убийство по хулигански подбуди – чл. 116 (1) т. 11 от Наказателния кодекс (предвидено наказание от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без промяна). Паралелно с повдигане на обвинението, да им се вземе постоянна мярка „задържане под стража“.

На тези, които са помагали в създаването на хаоса (без да са нападали с брадви и ножове), демонстрирайки, че не се интересуват от законите, да им се повдигне обвинение по чл. 325 (2) от Наказателния кодекс (хулиганство, отличаващо се изключителен цинизъм – затвор до 5 години). Те също да бъдат „удостоени“ с мярка „Задържане под стража".

След което разследването и съдебният процес да се проведат в кратки срокове – нещо, което е постижимо. Абсолютно съм сигурен, че още при задържането (ама на всички, които са го заслужили, а не избирателно), страстите ще се успокоят, а след постановяването на присъдите всичко ще се нормализира. Или както е казал народът „на зъл трън – зъл търнокоп“.

 Правова държава, ред и сигурност има само тогава, когато законите се спазват. А опитите да се действа на парче, освен че погазват закона, водят до поощрение на престъпниците от една страна, и гняв и разочарование у пострадалите от друга.

Станислав Станев, TrafficNews.bg

*Адвокат Станислав Станев е член на  Адвокатска колегия Пловдив.