200 000 лева за покупка на билети за футболни мачове да бъдат отпуснати от бюджета на община Пловдив , предлага общинския съветник от ГЕРБ Гошо Къчков. На сесията в четвъртък,  съветниците  ще решат дали да подкрепят предложението общината да купи по 10 000 билета за мачове на „Ботев” и „Локомотив Пловдив”.  Съветникът мотивира  предложението си с клишето , че „физическото възпитание и спортът са в основата за укрепване на здравето и физическата годност на нацията и се поощряват и подпомагат от общините и държавата”.  Отпускането на тази колосална сума той нарича „социален и интеграционен ангажимент за поощряване, подпомагане и развитие на физическото възпитание и спорта на пловдивската общественост”.

Според  него изразходването на тези средства „ще позволи на спортисти, треньори, клубове и всички хора милеещи за спорта  на Пловдив , наистина да почувстват и да заживеят с мисълта и увереността , че спортът като феномен , като неразривно свързана и изключително важна част от живота на и културата на едно съвременно , модерно организирано европейско общество , не е оставен на произвола и на недостатъчната грижа, оказвана от държавната и местната власт”. /Сигурна съм , че не съветникът Къчков това не може да повтори  всичко това, без да го прочете!/

Според вносителя „ целевото разпределение на средствата ще доведе до подобряване здравето и физическата активност на пловдивската общественост, както и ще издигне престижа на спортните клубове”.

На всички е ясно , че PR хода на управляващите изобщо няма да подобри нито здравето, нито физическата активност на пловдивчани, тъй като подобен експеримент беше правен още през 2011 година от предишния кмет  Славчо Атанасов .  Тогава дори бе отпусната двойно по-голяма сума, а няма никакви данни  за някаква положителна промяна  в здравето на обществеността . Вероятно е случайно съвпадение , че подобни инициативи се случват в годините, когато има местни избори.

Интересен е коментарът на кметът Иван Тотев, който тогава е областен управител. Ето  как той коментира идеята на Славчо Атанасов да се купят 100 000 билета  пред БНТ в предаването „Местно време”:

"Когато изтече тази информация по медиите аз не повярвах, че това е истина. Истината е, че най- вероятно, това, че сме изборна година кара някои хора, които в момента имат моментна власт в община Пловдив или други институции, да правят и да взимат решения, които, погледнати през призмата на времето, са недобри управленски решения. Това, което наблюдавам в случая - това все още е намерение, имайте предвид, че това не е минало през общински съвет, а аз смятам, че няма и да мине - такива намерения, за такива управленски решения, те са свързани с фокуса на това, че наближават местни избори и аз по никакъв друг начин не мога да тълкувам такова решение.”

Друг е въпросът колко от пловдивските данъкоплатци са съгласни с парите им да бъдат финансирани професионални футболни клубове, чиито изяви  често са свързани с побоища и вандализъм.  Качеството на футбола  и скандалите с черно тото няма да ги коментирам, тъй като нямам необходимата подготовка, но е факт , че с общински средства ще се финансират две частни дружества.  Да не говорим какви суми отиват за охрана на футболните срещи на отборите ,  когато има мачове в града!  Полицията  прави планове и разчети, все едно охранява Септемврийското въстание.  /То не че при някои от дербитата не се лее повече кръв./ Парите обаче пак се плащат от данъкоплатците.

Стигаме и до резонния въпрос- само „Ботев” и „Локомотив” ли олицетворяват спорта в града? Доколкото знам в града има още два футболни отбора , а също така съществуват и други спортове, които са в „в основата за укрепване на здравето и физическата годност на нацията”. Като волейбола, плуването, тениса и ските. 

През последните години община Пловдив отделя значителни средства за култура, но не съм чула някъде да се раздават безплатни билети за театър , опера или концерт. Е, да – за щастие залите са пълни със зрители и това е заслуга на екипите, които ги подготвят.  И театърът остана без сграда , както и ФК „Ботев” , но това по никакъв начин не се отрази на качеството на представленията им. Дори напротив.

През 2011 година много от спортните клубове и известни спортни деятели се обявиха против купуването на билети с пари от бюджета и определиха предложението като „евтин популистки ход”.  Интересно сега как ще бъде приета идеята в спортните,/а и не само/ среди!

Парашкева Иванова