Видео с пиян шофьор и спътника му, окървавени след самокатастрофа на автомагистрала „Струма“, предизвика вълнения в социалните мрежи през последните дни. В клипа се виждат лицата на ранените и видимо неадекватни младежи, чуват се и ругатните, които снимащият отправя по техен адрес. Изглежда, че любителските кадри са дело на човек, който случайно се е озовал на мястото на инцидента, а после е публикувал заснетия от него материал във Фейсбук.

Хората, които шофират след като преди това са употребили алкохол, са опасни не само за себе си, а и за всички останали – в това няма спор. Но в този случай има още нещо крайно възмутително, което, струва ми се, се пропуска в дискусиите в социалните мрежи - заснемането на окървавени и шокирани хора, които току-що са преживели катастрофа, е последното нещо, което един разумен човек би направил, пък ако ще и самите Сталин и Хитлер да са те. Впоследствие е потвърдено от полицията, че шофьорът наистина е бил сериозно почерпен, като промилите му са били 1.83. Но това не омаловажава нелепата постъпка на любителя, заснел тези кадри.

В такава ситуация човек може да изглежда неадекватен поради много други причини, различни от употреба на алкохол или на други субстанции - да е шокиран от инцидента, да е вдигнал кръвно или температура, може това да се дължи и на болките от нараняванията му... А силно се съмнявам, че снимащият е имал вграден дрегер у себе си. 

В нормалните общества, на които би трябвало да подражаваме, хората отдавна са осъзнали, че правосъдие може да раздава само съдебната система. В България, за съжаление, все още битува възприятието, че всеки прекомерно агресивен нервак може да раздава шамари. А народните съдилища не водят до нищо положително за обществото, за което именно българската история разполага с горчиви доказателства.

Представете си, ако се беше оказало, че шофьорът не е бил пиян. Тогава как щяха се почувстват съдниците и най-вече участниците в произшествието? Кой щеше да понесе последствията за унижението им? А в така създалата се ситуация, ако почерпеният шофьорът все пак съумее да преосмисли поведението си, как той би могъл занапред да се чувства пълноценен гражданин, когато знае, че в очите на околните той вече няма чест? Докога изобщо ще възприемаме, че смисълът от наказанията е човек да бъде унизен, съсипан и отритнат от обществото, вместо той да извлече поука от допуснатите грешки и да преосмисли поведението си занапред?

Вместо все да сочим с назидание нечии прегрешения, хайде да вземем да си направим съдебната система адекватна веднъж завинаги. Защото не е никак цивилизовано да приемаме за нормално всеки да раздава правосъдие, когато и за каквото му скимне, съобразявайки се само със собствените си разбирания за морал. И защото на някого и най-ужасните престъпления могат да му се сторят морални.  Не истерии, разум е нужен.

TrafficNews.bg