Макар, че в последния момент критериите за поста Главен секратар на МВР бяха изненадващо променени, малцина вярват , че назначеният от правителството "Орешарски" Светлозар Лазаров ще запази поста си. Ако предложените промени в Закона за МВР бяха приети във вида, в който ГЕРБ ги внесе, настоящият главен секретар щеше да бъде "отсвирен" служебно. Проектът изискваше 5 години стаж на старша ръководна длъжност, какъвто Лазаров очевидно не притежава. В последствие обаче "старша" отпадна и така Лазаров покрива изискванията. Сега остава висящ въпроса с президентския указ, с  който трябва да бъде назначен секретаря. Но пък това изискване може да остане да виси като дамоклев меч над главата на Лазаров.

Така или иначе "кастингите" за наследник вече вървят от доста време , а в кулоарите на министерството и в партийните централи се коментират различни имена.  Ето и номинациите на сайта Клуб Z за поста:

Сред първите и най-очевидни отговори е Георги Костов.

Гл. комисар Георги Костов

Бившият "пожарникар" на столичната полиция - изпращан по най-напечените софийски РПУ-та, премина през шефските столове в Благоевград и Бургас в същата напечена обстановка. Накрая акостира на специално конституирания нов пост - зам.-главен секретар, който новата власт създаде, докато трябваше да работи с Лазаров заради 5-годишния му мандат.

Минусите в случая са, че Костов е чисто професионално ченге, а не толкова "политик", както и прекалената логичност на прогнозирания му избор.

Днес в сайта "Офнюз" излезе и версията, че новият висш професионален ръководител на МВР ще се казва Ангел Антонов.

Ген.-лейтенант Ангел Антонов

Генералът и настоящ директор на НСО е бивш шеф на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ. Той се води близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и през 2010 г. бе назначен за шеф на "Криминална полиция". Година по-късно се издигна до шеф на Главна дирекция "Национална полиция" и заемаше поста до идването на новия вътрешен министър Цветлин Йовчев през 2013 г., когато бе освободен. 

Тук минус е, че около стажа и званието на самия Антонов имаше много спекулации, когато през юни 2014 г. оглави службата за охрана. Първо имаше спорове около "конвертирането" на полицейски звания във военни, а после се наложи дори президентът да променя указа си за назначаване. Не се знае дали ГЕРБ биха "рискували" с такъв кандидат.

Пред Клуб Z близки на Антонов днес казаха, че за пръв път чуват такова нещо. Пред "Офнюз" той самият също отрича. Неоспоримата истина е, че генералът се чувствал далеч по-комфортно на не толкова проветривата и нервна служба в НСО.

Сред кандидатурите за бъдещия висок пост е и бившият пловдивски полицейски шеф Тодор Чонов.


Ст. комисар Тодор Чонов

Според преобладаващото мнение комисар Чонов е ченге с много качества. Той беше сменен от министър Цветлин Йовчев през август 2013 г . и стана 13-ият директор на ОДМВР, пострадал от червената чистка.

Чонов оглави дирекцията със заповед на Цветан Цветанов в края на октомври 2009-а. Той бе в редиците на столичните антимафиоти, преди да стане шеф в родния си град.

Големият минус тук е, че Чонов е спряган и за шеф на ГДБОП - изключително важна служба, която също според променения Закон за МВР се "връща на изходна позиция" в МВР.

Има и един общ минус - че и тримата се водят приближени до ГЕРБ. Партньорите им в управлението от РБ например може да имат съвсем други идеи. 

Дали след тройката безспорни ченгета няма да излезе четвърти жокер, предстои да видим.

TrafficNews.bg