Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров си отива. Още следващата седмица Народното събрание ще приеме окончателно промените в Закона за МВР, които автоматично правят Лазаров непригоден за поста. Съвсем скоро главен секретар ще може да бъде само човек с „10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност“. Настоящият главен секретар няма 5 години на ръководна длъжност. Новият закон е достатъчно конкретен и за това, което следва: „правомощията на главния секретар се прекратяват предсрочно при несъвместимост с изискванията“. След това правителството ще трябва да предложи на президента да назначи наследника на Лазаров.

Последни поръчки

Главният секретар се разделя с министерството, точно когато то се оказва в центъра на скандал, който няма скоро да затихне. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков призна, че МВР е разработвало протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Не спомена името на оперативното дело, но пък и не е нужно – всички вече знаят за „Червеите“. Започнато като проверка за изтичане на информация от МВР и разгърнато до стотици граждани в продължение на стотици дни. Дори първоначалното искане до съда за разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС) не е съдържало списък с конкретни имена – т.е. кръгът е бил безконтролно голям. И най-важното – нищо от придобитата информация не е запазено в МВР. Някой се е погрижил да го изнесе или да го унищожи.

Къде е Лазаров?

Главният секретар вероятно не е подписвал нищо по този случай. В същото време всички помним как и той, и министър Цветлин Йовчев правеха загадъчни изказвания как много добре знаели кои протестират, как се организирали, какво планирали... Такива изказвания правеше и премиерът Пламен Орешарски, който твърдеше, че е запознат и че „след години, когато тази информация излезе, ще бъде интересно четиво“. Сериозни мъже като тях вероятно са разчитали на подчинените си за подобна информация, а не на фейсбук. Или пък не?

Ако Лазаров може за допусне някой под него в йерархията да развива нерегламентирано подобна дейност, това е добър повод да си подаде оставката. Ако пък е знаел, това е още по-добър повод. А той поводи в кариерата си имаше доста. Разликата сега е, че вероятно този повод му беше последният. Няма да има време за нови подвизи.

Кой лъже?

Министърът на вътрешните работи от служебното правителство Йордан Бакалов твърди, че в началото на септември е възложил проверка по питането на „Протестна мрежа“ за разработване на участници в демонстрациите. Твърди също, че два пъти от него е искано удължаване на срока на тази проверка. Сегашният министър Веселин Вучков обещава след седмица резултатите най-после да са готови.

Не само преди да е приключила проверката, но и буквално дни след началото й, Светлозар Лазаров докладва на министъра, че нищо не е правено спрямо протестиращи. И министърът повтаря това пред медиите, но въпреки това продължава да очаква резултати от проверката, които така и не дочакал. Пет месеца по-късно бившият министър Йовчев казва, че „такива проверки бяха правени и по време на служебното правителство и резултатът беше категоричен“.

Някой от тази поредица не казва истината. Не може резултатите от проверката да ги очакваме след седмица, а някой да ги е преживял още през септември. Лазаров можеше и тогава да подаде оставка. Или защото е започната проверка за нещо, което го уличава в нередности, или защото министърът демонстрира, че му няма доверие и назначава проверка въпреки устния отговор. Това също бе добър повод за оставка.

Къде е достойнството?

На професионалната сметка на Лазаров се пишат още много постижения. И операцията в Лясковец, при която безразсъдното ръководство изпрати на смърт един от най-добрите офицери. И операцията с белия автобус, когато същото безразсъдно ръководство провокира напрежение, с което изложи на опасност и протестиращи граждани, и полицаите, и депутатите и министрите, които искаха да напуснат парламента.

Толкова зрелищен разпад МВР не е преживявало преди. Впрягането на цялата машина в интерес на един тесен политико-икономически кръг бе толкова яростно, че трябваше дори да бъде променен законът и Лазаров да бъде бетониран от парламента за пет години.

Пребиваването на Светлозар Лазаров на върха в МВР е към своя край. Раздялата с него обаче не е добра новина. Защото дълго ще ни напомня, че достойнството се оказва сред най-излишните качества, за да си в управлението на България.

Иван Бедров за КЛУБ"Z"