Замисляли ли сте се от кого се прави днешната така наречена „журналистика” - това, което четете, това, което гледате по телевизията?

Ще ви кажа - от миски.

Една дама, по призвание изкусителка, сега по професия е радакторка и писателка.

Едни  бивши момичета на късмета  имат собствени предавания.

 Най-известната  плеймейтка е водеща на светски таблоид. 

Една бивша адреналинка доскоро се изявяваше като ко-водеща в един сутрешен блок.

Мис България 95-та, заедно с красивата руса съпруга, по образование фармацевтка, доскоро водеха неделно предаване.

„Мис” поп фолк Камелия и Кали също доскоро се изявяваха като водещи.

Вчера новата „Мис Плеймейт” заяви в студиото на Милен Цветков, че иска да му седне на ... стола !? Занимавало й се с телевизия, било интересно ...

По-рано през деня Мис България 2006 Славена Вътова развълнувано разказваше за своите журналистически „находки” при Гала.

Излиза, че родните миски явно наистина обичат светлината на прожекторите, по всяка вероятност и тях камерата ги обича и цялата тази любов се превръща най-общо казано в падението на днешната журналистика. Защото скъпите, многоуважаеми дами, споменати по-горе гордо наричат себе си така. В биографиите им пише „журналистка”, „водеща” , „писателка”.

Най-тъжното е, че май са прави. Те така завзеха ефира, че не остана място за истинските журналисти или хайде, за да съм коректна - журналистКИ''.

Защо например Елена Йончева нямаше предаване толкова дълго време? А с днешна дата ще делят един ефир с Иван Гарелов? (явно от телевизиите не смятат, че тези двама журналисти трябва да имат собствени, отделни предавания!).

Или може би, защото не е руса, с големи преливащи цици и не се интересува от това кой с кого си ляга, къде и как си го слага и каква диета спазва?

Очевидно това са темите, които вълнуват днешния зрител, а поднесени с деколтето на Николета или някоя Мисис стават особено любопитни и интересни.

Социалните експерименти, които между другото същата Елена Йончева правеше преди години ( да се облече като клошарка и да проси пари от хората по улиците), днес се правят по „идея” на Калина Паскалева с главно действащо лице - Николета Лозанова.

Между другото, сравнете двата репортажа и ще видите каква огромна пропаст има между истинската журналистика и жалките опити на миските-журналистки  да докарат „социалния експеримент” ...

За жалост, проблемът с родните миски, които като октоподи си пускат пипалата навсякъде, където могат да пробият, е в резултат на драгия продуцент, който им киха кешовицата, в любимата телевизия, която дава ефирното време, в останалите медии, които им лепват етикета на великите „журналистки” и най-вече в глупавия зрител, който седи и попива тонове ненужна информация, поднесена от едно красиво лице с  бонус - цици.

Всяка миска иска да е журналистка и това е в реда на нещата, защото думичката „журналистка” отдавна е със спорно значение. Поне тук, в България. Тя не се свързва с важни репортажи, интервюта, истински социални експерименти, обективно отразяване на събитията и тежки мисии в страните от „третия свят” .

Днешната българска  журналистика, която толкова обичате да гледате, представлява няколко камери, ауто кю, написани анонси, едни и същи светски личности за гости, едно и също говорене и парад на скъпи дрехи и изкуствени форми от бившите миски. Гледате ги ежедневно по всичките ни национални телевизии и даже не ви прави впечатление.

Българската публика няма нужда от добри журналисти.Тя си иска Николета, Калина Паскалева и Камелия... а сега идва и новата плейметка...ей така - за разнообразие... Защото на тези красиви момичета просто им се „занимава с журналистика”, а вие нямате нищо против да ги гледате денонощно.

По телевизията ще ни познаете.

Дъно, дами и господа. Д Ъ Н О.

Автор: Адриана Аврамова