Изборите минаха, резултатите са известни на всички. Претърпяхме загуба и няма да се опитваме да я наричаме по друг начин. ГЕРБ са победител и сме длъжни да ги поздравим.

„Съюз за Пловдив“ за първи път участва в парламентарни избори. Решихме да станем учредители на дясното обединение Нова Република. Ако днес можем да се върнем назад, бихме взели същото решение. За нас това бе напълно осъзнат и ценностен избор. Поехме убедено този риск.

Знаехме от самото начало, че ще бъде ужасно трудно за толкова кратко време да извоюваме подкрепа за Нова Република. Познавахме и средата, в която работихме – в медийно затъмнение, постоянен натиск и манипулации от социологическите агенции. Избрахме трудния път, защото другият избор бе да продължим да седим и да чакаме. Можехме и да се включим в пазарлъците за недостойно влизане в парламента – да, имахме и такива предложения.

Резултатите не ни изненадаха. Благодаря на всички пловдивчани, които ни повярваха и ни подкрепиха. За броени дни организирахме кампанията си и се изправихме срещу партийни лидери от всички софийски централи с техния огромен финансов и медиен ресурс.

Взехме достойното, но много по-трудно решение – дори и да загубим, да го направим с гордо вдигната глава. Направихме го заедно с принципни и смели политици, за които достойнството и моралът са преди облагите и сметкаджийството.

Днес стотици хиляди десни българи нямат свое представителство в Народното събрание. Истината е, че от разделението на десницата печели само статуквото. Преживяхме поредното доказателство. Сега е време за широко дясно обединение, което е възможно само тогава, когато едни преодолеят егото си, а други се оттеглят от политиката.

Радан Кънев постъпи достойно като подаде оставка от лидерския пост в ДСБ и Нова Република. Това обаче не е достатъчно. Всички останали лидери в дясно също трябва да поемат своята отговорност.

От тук нататък ни очаква много работа – бавна, последователна и неуморна работа. Длъжни сме да изградим честна, смела и обединена десница, която да представлява младите и работещи българи.