-  Г-н Кънев, всеки ден пътувате из страната. Какво ви споделят хората?

 Хората винаги  ни  задават  най-болезнените въпроси -  дали ще успеем да се преборим с корупцията, кражбите и  бедността. Казват ни: „Подкрепяме ви, защото имате смелостта  да говорите за проблемите едно към едно“.  Питат как стана така, че доходите на румънците са  два пъти по-високи от нашите, цената на храната – по-ниска и всеки ден гледаме по телевизията как в Румъния  вкарват  корумпираните чиновници  в затвора. При нас се разиграва шоу – уж се повдига обвинение, а след това няма нищо.

- Какво трябва да се промени в България, за да стигнем поне румънците?

Трябва да започнем истинската борба с корупцията. Тогава  ще се отпусне примката на партийните обръчи и монополите  и бизнесът ще поеме въздух, ще работи по-агресивно и ще  създава нови работни места. В Румъния влизат три пъти повече  чужди инвестиции, отколкото в България. Оттам естествено  се увеличават доходите на хората и възможностите им да живеят по-добре.  Ние от Нова Република предлагаме   пакт  за икономически растеж  без корупция, който следва модела на успеха на Румъния. Първо, въвеждане  на антикорупционния заместник  - главен прокурор и създаване на дирекция за борба с корупция в прокуратурата.  На второ място – децентрализация и реформа в администрацията със съкращение на излишните  служители и увеличаване на доходите на тези, които качествено работят.  Трето, необходимо е намаляване на ДДС за храни, лекарства и книги от  20 на 9 %. Това прави храните по-достъпни и по-качествени,  насърчава местния производител и намалява измамите по ДДС.

-  Казвате, че в България се краде. Кой и какво краде?

За огромно мое  съжаление  България стана държава, в която се краде на всички нива. Излишно е да споменаваме  двата скандала с  КТБ и АЕЦ „Белене“, където държавата даде над 6 млрд. лева само за последните две години.  Тези пари можеха да отидат за образование и за пенсии, вместо да покриват тези кражби.  Всяка голяма обществена поръчка се печели от три – четири фирми. Плащат се огромни комисионни директно на партиите –  на БСП, ГЕРБ, ДПС. Те минават през свързани с Делян Пеевски лица, който работи като брокер на всички. Обществените поръчки основно за пътни проекти  се изпълняват изключително некачествено – след като са завършени, започват ремонти, като се харчат нови пари и отново се краде. На по-ниското ниво най-големият проблем са поръчките за  сметопочистване и извозване на боклука. Всички знаят , включително и в Пловдив, кои групи в Общинския съвет представляват боклукчийската мафия.

- В момента върви голямото предизборно наддаване на партиите за високи заплати и пенсии. Нова Република  на какво залага?

На ускорен икономически растеж. Ние залагаме на освобождаване на бизнеса от рекета на администрацията и от бумащината, за да може да произвежда повече. Гарантираме, че ако участваме активно във властта, ще има икономически растеж над  6 %, какъвто постигна  Румъния. Унгария,  Полша, прибалтийските републики минаха растежа над 5 – 6 %  и успяха  да увеличат  средните  нива на доходите.

- Как да разберем  кои обещания са реални и кой ни лъже?

Има начин да различите лъжеца от отговорния политик.  Държавата определя  минималните нива, но ако няма реален икономически ръст, те се гарантират  с дългове и с изтискане на бизнеса. Например, обещанието за  650 лв. минимална заплата означава  дългове и бизнесът в бедните райони на страната да фалира, защото няма да може да плаща такава заплата.  Ние говорим   за средни нива на заплати и пенсии , ако се постигне този икономически ръст, на който  залагаме, и ако България влезе в еврозоната. Тогава след четири години  в страната  ще има над 750 евро средна заплата и над 300 евро минимална пенсия. Ако с две думи трябва да кажем цялата  програма на Нова Република, тя е  „Всекиму заслуженото“. 

- Защо се разпадна дясното?

Дясното в  България може да бъде само  алтернатива на комунизма и на социалистическия начин на управление. В България има две комунистически партии – ГЕРБ и БСП.  Дясното може да бъде единствено алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП, които са като сестри близнаци. Т. нар. Реформаторски блок  избра да бъде шаферка на сватбата между ГЕРБ и БСП, която тръгва от с. Маноле. Сигурен съм, че много свестни  хора и  в СДС, и в ДБГ, и в БЗНС  не искат да бъдат присъдружна партия  на ГЕРБ и разбират, че тази фалшива десница, която ГЕРБ предлага, не може да спре БСП.  Колкото повече десни хора го осъзнават,  толкова  по-силно ще бъде единното дясно в България. От изявленията на Борисов се вижда, че той капитулира, защото знае, че губи изборите, Нинова вече го е била  и си търси оправдание.  Неслучайно избяга от дебат с нея. Така правят страхливците в политиката.  ГЕРБ и всички присъдружни партии на ГЕРБ са ментета и не могат да спрат комунистите.  Ние трябва да спрем комунистите, но  това може да направи само истинска  десница.

- Как хората да направят правилния си избор?

Да видят кой говори истината, без да го е страх, и да го подкрепят, защото ще имат нужда от такъв защитник  в задаващия се много омазан, да не кажа много по-силна дума, свински парламент.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!