Картите са раздадени! Два дни преди да започне предизборната кампания всички кандидат-депутати са регистрирани и чакат заветната дата 26 март, за да се преборят за хорското доверие.

Кои са водачите на листи и по-интересните имена сред кандидат-депутатите?

В Пловдив четирима лидери на партии се изправят един срещу друг.  Бойко Борисов повежда за трети път листата на ГЕРБ под тепетата, а другите председатели на партии са Николай Ненчев на БЗНС, част от Реформаторския блок;Дани Каназирева на „Съюз за Пловдив”, която е в Нова република, както и Христо Иванов на „Да, България!”.

Другите водачи на листи от основните политически сили  са : Иво Христов – БСП, Славчо Атанасов – Патриотичен фронт, Петя Раева – ДПС, Кемал Танев – ДОСТ, ген. Михо Михов – АБВ – Движение 21, Нина Миткова – „ВОЛЯ”.

В областта също има интересни имена. Начело на листата на ГЕРБ е летецът генерал Константин Попов. Социалистите заложиха на Георги Търновалийски, а патриотите на досегашния депутат Борис Ячев.  Дани Каназирева е водач и в пловдивска област, а бившият министър Божидар Лукарски повежда реформаторите. 

Бившият зам.-губернатор Владо Маринов е водач на листата на АБВ- Движение 21. Двете партии, които ще се борят за етническия вот – ДПС и ДОСТ са заложили съответно на досегашните депутати Джевдет Чакъров и Шабанали Дурмуш.

Марешки издигна съпругата на един от собствениците на ДАИКС СОТ - Елена Аксиева, а проектът на Христо Иванов сложи за водач бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Целите

Мандатите в Пловдив и областта, които са по 11,  до голяма степен ще зависят от партиите, които прескочат бариерата от  4 %. Според социолозите със сигурност в Народното събрание влизат 5 партии – ГЕРБ, БСП, Воля, Патриотичният фронт и ДПС. Най-близо до бариерата са формацията на реформаторите и Нова република на Радан Кънев. Но не е изключено някои измежду „Да, България!”, ДОСТ и АБВ да направи пробив.

На последните избори ГЕРБ вкараха 11 депутати от двата многомандатни района – 6 от Пловдив 5 от областта.  Въпреки че надеждите им са отново за толкова, социолозите има дават като максимален резултат с по 1 мандат надолу в двата МИР-а.

 Целите пред БСП са 2 или 3 мандата от града, както и 4 от областта. Патриотите, които имат силен вот в Пловдив ще се борят за две места в града, както и в областта.  Традиционно ДПС имат сигурен депутат от града и областта. Интересен обаче ще е сблъсъкът между ДОСТ и ДПС, които за първи път се изправят един срещу друг.

Силен резултат се очаква и от Нова република под тепетата, където кандидат е Дани Каназирева. Влизането й в парламента обаче зависи най-вече от резултата на формацията на национален мащаб.

Кой е фаворит да стане новата Ана Баракова  от Пловдив – четете ТУК