Кои са новите фаворити от Пловдив да повторят феномена Момчил Неков и Ана Баркова на предстоящите избори?

Феноменът, който дава мощни преференции на кандидата, чието число съвпада с това на партията, сериозно размести листите на последните избори.

Безспорно най-големият фаворит от Пловдив е Спас Гърневски. Бившият кмет на Пловдив, който сега е общински съветник, е нареден на 11 място в листата на ГЕРБ, а днес партията получи и въпросния номер за вота.

На последния местен вот Спас Гърневски бе нареден на 24 място, но с мощна преференция успя да влезе на 3-то място, след кмета Иван Тотев и този на „Тракия” Костадин Димитров.

Сега обаче задачата му е още по-улеснена.  ГЕРБ със сигурност ще вкарат повече от един депутат, което значи, че на Гърневски са нужни едва 7 %. В гласове това прави между 3000 и 4000, според избирателната активност и подкрепилите ГЕРБ.

Изборният закон „пази” водачите, тъй като за да бъдат изместени  са нужни 50 % плюс 1 глас.  За следващите места обаче този праг е едва 7 %.

На практика в Пловдив само ГЕРБ, БСП и Патриотичният фронт имат шанс да вкарат повече от един депутат.  Патриотите обаче няма нужда се притесняват от феномена, тъй като числото им 17 е далеч повече от 11-те им кандидат-депутати.

Социалистите на челните места след водача Иво Христов обаче може да са притеснени от бившата общински съветничка Минка Сърнешка, която е поставена под 10-ти номер, който съвпада с този на партията.

В Пловдивска област общинският съветник от ГЕРБ в община „Родопи” Запрян Янков може да се надява на повече преференции с 11/1 , както и Димитър Георгиев от БСП. Последният е общински съветник от Пловдив от ЗС "Александър Стамболийски" около Жоро Колев.