Две дами, половинки на известни пловдивски бизнесмени,  повеждат партията на Веселин Марешки към парламента от 16 и 17 МИР. Както в града, така и в областта „Воля” залага преди всичко на нежния пол.

В града водач на листата е Нина Миткова, която е съпруга на Максим Митков. Прицелилата се парламента от години върти бизнеса Митков, свързан с производство на детски колички и пособия.  Зад нея в градската листа е Елена Аксиева.

Именно тя е водач на листата на апеткарския бос в Пловдив област.  Младата Аксиева е половинка на един от собствениците на ДАИКС СОТ Атанас Пешев. От няколко месеца тя е активен поддръжник на „Воля” и един от учредителите на формацията. Атрактивната брюнетка е дъщеря на Стефан Аксиев, който дълги години оглавяваше дежурната част на Областната дирекция на полицията в Пловдив. 

Любопитно е, че младата кандидат-депутатка е в напреднала бременност. Така, ако тя успее да събере необходимите гласове, а „Воля” минат бариерата от  4 %, Аксиева може да стане първият български народен представител, който е родил на служба в парламента.  Дали при тази хипотеза тя ще остане в Народното събрание, или ще излезе в майчинство би бил интересен казус.

Не е ясно дали, ако реши да ползва майчинството мястото й ще остане вакантно за следващия в листата, или в парламента и ще има 239 депутати през първата година. Много е вероятно да стигне и до тълкувателно решение на Конституционния съд.

 В листата на „Воля” в Пловдив от 11 кандидата 5 са от нежния пол, в областта те са цели 7 дами. Впечатление среди имената, които ще се пробват за парламента от града, е това на ПР-а на Марешки Стефан Августинов, който се забърка в редица скандали, докато бе във волейболната федерация.