Днес се навършват 71 години от гибелта на Кирил Дрангов. Синът на великия български пълководец и педагог полк. Борис Дрангов е роден в Лом през 1901 година. Израснал в родолюбивото семейство, възпитан в любов към България, Кирил Дрангов посвещава целия си живот на Родината и нейната борба за национално обединение.

След края на Първата световна война, в която губи баща си, Кирил Дрангов учи право и е един от основните активисти на студентско дружество „Вардар“, на което за кратко е председател.

През 1924 ВМРО понася жесток удар, предателска ръка отнема живота на легендарния водач Тодор Александров. Организацията се тресе от напрежение и вътрешно противопоставяне. В тежкия момент, Кирил Дрангов застава на страната на Иван Михайлов и му помага да преодолее тежкия период.

Отлично трениран, синът на полковник Дрангов взема участие в горноджумайските събития, при които левицата и убийците на Старио, както наричат Тодор Александров, получават възмездие за предателската си дейност. А Кирил Дрангов лично убива един от основните организатори на убийството на Александров – Алеко Василев, познат като Алеко Паша.

През следващите години Кирил Дрангов е неотлъчно до Иван Михайлов в трудната ситуация, в която Организацията се бори с вътрешни и външни врагове и един от хората, които имат основен принос за нейното възраждане и утвърждаване като защитник на угнетеното българско население, което страда от сръбския шовинизъм във Вардарска Бановина, както се нарича Македония.

След като българската армия влиза в Македония през 1941 година Кирил Дрангов се установява в Скопие – родният град на баща си – където започва да работи като адвокат и остава там до септември 1944, когато Югославската комунистическа партия поема контрола и управлението на Македония. Върнал се в България, Кирил Дрангов е преследван от новата власт, дошла на съветските щикове, която е безмилостна към всеки, който е имал „неблагоразумието“ да обича Отечеството и да вдигне ръка срещу враговете му.

На 09 юни 1946 година Кирил Дрангов е заобграден от милиционери. Свикнали да се борят с беззащитни хора, носителите на новата власт разбират какво означава да имат срещу себе си истински българин, борил се десетилетия с враговете на Родината. В завързалата се престрелка Кирил Дрангов успява да се справи с шестима от дошлите за него, след което се самоубива.

Гробът на българския герой е неизвестен. Името му също дълго време тънеше в забвение, тъй като Партията беше осъдила на забрава всеки, дръзнал да се опълчи срещу нея. Убийството на Кирил Дрангов е част от репресията, която БКП предприема съвместно с Тито за обезглавяване на българщината в Македония.

Днес повече от 70 години след тези събития все още няма извинение за денационализаторската и предателска политика по отношение на Българска Македония, но заветът на хора като Кирил Дрангов продължава да бъде пример за хора, които са възпитани да обичат Родината си и да се борят за нейния просперитет.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.