Днес отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България. Тази година отбелязваме 141 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. За първи път този ден се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

И днес точно в 12,00 ч. в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната (с изключение на влаковете) ще преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

С поклонение, отдаване на почести  и полагане на венци и цветя в Пловдив ще бъде почетен Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията ще се проведе от  11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина. В нея ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово ще произнесе Виктор Бойчев – директор на Държавен куклен театър – Пловдив. Водещ е  актрисата Мария Генчева от Драматичен театър – Пловдив.

Също от 11.30 часа в Борисовата градина в София пред бюст-паметника на Христо Ботев ще се проведе официална церемония, посветена на 141-годишнината от гибелта на българския революционер и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България. Тържественото събитие се организира от Столична община. В програмата ще участват актьорът Мариус Донкин и мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент Валентин Бобевски.