Пловдивчанка улови с обектива си любопитни и красиви моменти от възстановката на Априлското възстание, която вчера привлече погледите от цялата страна към Панагюрище. Решихме да споделим и с вас кадрите, уловени и изпратени ни от Ирри Кавармова.

„През цялото време бях настръхнала, страхотна инициатива”, коментира тя за видяното вчера. „Поздравления за тези страхотни хора, и млади, и стари. Трябва по-често да се връщаме към историята си, да знаем корените си и всичко, което ни се е случило. Без преиначаване”, отбелязва тя.

За Ирра фотографията е само хоби. Надява се някой ден да е и професия, но признава, че има много да учи. Това обаче не е попречило да улови живите цветове и възрожденската атмосфера на събитието.

„Водя децата си по такива събития и виждам пламъка в очите им. Надявам се, че ще запазят любовта и историята”, коментира Ирра. Нейният син Александър също е останал очарован от видяното. Момчето се пременило с ризница и шлем, въоръжил се и с меч, за да бъде сниман от майка си до някои от родолюбците, участващи във възстановките.

Това било възможно, защото на специална маса били показани различни аксесоари – дрехи и оръжия, с които всеки имал възможност напълно безплатно да облече и нарами, след което да се снима с тях.

Гърмежи от автентични оръжия от 19-и век дадоха началото на вчерашния спектакъл, пресъздаващ Априлското въстание в Панагюрище. Във възстановката участваха близо 200 души, 130 от тях от дружество „Традиция”. Бяха пресъздадени разтърсващите събития, зверските кланета, героичните боеве и миговете на победата. 

Атмосфера от събитето и реакциите на участниците - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: