С богата и разнообразна програма Панагюрище отбелязва 141 години от избухването на Априлското въстание. В 17 часа започва зрелищна възстановката. Гърмежи от автентични оръжия от 19 век ще дадат началото на спектакъла, пресъздаващ Априлското въстание в Панагюрище. Във възстановката ще участват близо 200 души, 130 от тях са от дружество „Традиция”. Най-малкият участник ще бъде на 4 години.

Панагюрище - един от най-българските градове, бунтовната столица на България от Априлската епопея. В него българската история живее, а споменът за това велико време ни прави българи...
Градът е с уникално културно и историческо наследство, един от 100-те национални туристически обекта на БТС. Център на легендарното Априлско въстание през 1876 г., дори е обявен за столица на България за десет дни. В Панагюрище е изпратено знаменитото „Кърваво писмо” от Каблешков, а на 22 април 1876 г. тържествено е осветено знамето на Райна Княгиня.

В средата на 20 в. тук е открито световноизвестното Панагюрско златно съкровище – шедьовър на тракийското изкуство. Какво може да се види?

Зала трезор "Панагюрско златно съкровище" и Природонаучна сбирка (eкспозицията запознава посетителите с богатия животински и растителен свят на Средна гора, представени са ловни трофеи от Африка и образци на минерали, руди и скали от Панагюрския район).

Посещение на Къща музей "Райна Княгиня" - истинска историческа реликва, тук се ражда Райна Попгеоргиева, под този покрив извезва знамето на свободата с разярения български лъв и крилатия девиз "Свобода или смърт".

Разглеждане на Тутевата къща - точно тук, в двора на къщата е обявено Априлското въстание в Панагюрище. Днес къщата е музей и възпроизвежда автентичната обстановка от онова време. Експонирано е Карловското знаме, с което е обявено въстанието.

Дудековата къща - архитектурен бисер от своята епоха с впечатляваща архитектура, една от последните крепости на въстаниците, свидетел на героична саможертва и безжалостна разправа. В къщата е подредена историко-етнографска експозиция, отразяваща духа на епохата.

Лековата къща - уникален архитектурен и исторически паметник от Възраждането. Чудесно запазена и реставрирана, сградата е ценна и заради изключителните стенописи отвътре и отвън. Впечатляват богатата украса и виртуазното съчетание на цветовете, а стенописът "Колелото на живота" дава представа за философията и мирогледа на възрожденския българин.

Възможност за наблюдаване на Историческата възстановка "Мъжество и саможертва" на площад "20-ти април", с участието на Национално дружество "Традиция".