Продължават културните мероприятия  на  Община Перущица по повод 141-та годишнина от Априлското въстание. Седмицата започна с патронния празник на ОУ „Петър Бонев“. Учениците поднесоха венец на паметника на ръководителя на въстанието в Перущица, а в  салона на НЧ „Просвета – 1862“ представиха драматизации по разкази,  рецитал,  народни и модерни танци, песни. Сред гостите на тържеството бяха кметът на Община Перущица Ради Минчев, зам.- кметът Йордан Тилев, директорите на детските градини в Перущица, родители.   

Ученици от ОУ „Петър Бонев“ от клуб „Изобразително изкуство“  рисуваха в двора на Дановото училище. На класните дъски най-добрите млади художници пресъздадоха  своите чувства към родния град.  

Техните съученици и останалите зрители  ги наблюдаваха с голям интерес и ги оцениха с най-висока оценка.

Вечерта завърши с прожекция на документален филм за Лейди Емили Странгфорд.  Лентата е дело на журналиста Цветан Симеонов и е продукция на телевизия Дестинация България. От първо лице своите впечатления за заснемането на филма в Перущица сподели Кристина Василева - екскурзовод в Историческия музей.

Перущинци се преклониха пред  известната английска общественичка, пътешественичка, филантроп и радетелка за България по време на Априлското въстание и след Освобождението.  Лейди Странгфорд  има важна роля за формирането на британското обществено мнение за тежката участ на българите. Създадената от нея фондация  набира средства, благодарение на които тя помага на най-засегнатите селища – Перущица, Батак, Радилово, Панагюрище, Карлово, с. Петрич. Името на тази велика англичанка, обикнала България като своя втора родина и помогнала в най-критичните моменти от историята ни, не трябва да бъде забравено.