Тази година фонтанът с Деметра в Цар Симеоновата градина навършва достолепните 125 години. Шедьовърът на италианския скулптор Арнолдо Дзоки украсява входа на Първото земеделско-промишлено изложение, което се провежда в Пловдив през 1892 г.

Флорентинският майстор извайва фонтана по поръчка на австрийския император като сватбен дар за венчавката на княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза. Шадраванът първоначално е поставен в София, но монархът нарежда да го преместят в новосъздадената Цар Симеонова градина под тепетата.

Скулптурата на древната богиня на плодородието е единственото украшение, останало за спомен от предшественика на Пловдивския панаир. Флорентинският скулптор е оставил ярки следи в монументалното изкуство на младата българска държава. Негово творение е паметникът на Цар Освободител в центъра на София. Дзоки създава и бронзови монументи в Севлиево, Русе, Ловеч, Оряхово и Дряновския манастир.

С фонтана на Деметра Арнолдо Дзоки печели първа награда на конкурс в Белгия. В Пловдив се помещава оригиналът на скулптурата, а нейни копия има в Швейцария и Америка. По проекти на гениалния италианец са били издигнати паметниците на Христофор Колумб в Буенос Айрес, на св. Франциск Азиски в Кайро, на генерал Лафайет в САЩ и други.