Историкът д-р Дамян Борисов е следващият гост на Пловдивско Историческо Общество. Срещата ще е на 9 март, четвъртък, от 19 ч. в клуб "Петното".

Д-р Борисов е автор на двутомната книга "Справочник за селищата в Северна Тракия през 16 в.", съавтор на "Стопанска история на България 15-20 в.", както и на множество научни публикации. Университетски преподавател, а също и учен,който работи директно с османски архиви. Работата с подобен род източници и по-специално с данъчните регистри позволява да добием реална представа за демографията, етническия, религиозен и стопански облик на нашите земи през османския период.

Модераторът Димитър Герганов и д-р Дамян Борисов заедно ще засегнат темата за така наречените "тъмни времена" от 15-17 в. в нашата история, които започват да изсветляват през последните години благодарение на архивите. Ще засегнат стопанските и демографски аспекти през периода, миграционните процеси и религиозната инфраструктура като част от обществения живот. Ще обърнат внимание и на процесите случващите се в Пловдив през 15-17 в.

За тези и още много други интересни неща - на 9 март от 19 ч. в Пловдивско Историческо Общество. Срещите са отворени за публика и всеки ще може да зададе своите въпроси.